Dodatnih 8200 vojakov v Irak in v Afganistan

Spremljevalci ameriškega predsednika Georgea Busha so v soboto v prestolnici Urugvaja objavili predsednikovo pismo kongresu, v katerem prosi za 3,2 milijarde dolarjev za financiranje napotitve dodatnih 8200 vojakov v Irak in v Afganistan.

Objavljeno
11. marec 2007 09.24
George Bush
Montevideo - Spremljevalci ameriškega predsednika Georgea Busha so v soboto v prestolnici Urugvaja objavili predsednikovo pismo kongresu, v katerem prosi za 3,2 milijarde dolarjev za financiranje napotitve dodatnih 8200 vojakov v Irak in v Afganistan. Gre za še nadaljnje okrepitve, potem ko je Bush že v začetku leta napovedal napotitev dodatnih 21.500 vojakov v Irak. Ameriški predsednik je sicer v soboto nadaljeval svojo turnejo po Latinski Ameriki.

Velika spomladanska ofenziva talibov

Bush si v Iraku želi 2400 dodatnih vojakov za podporo bojnim enotam, 2200 pripadnikov vojaške policije, saj zaradi pospešenih varnostnih operacij pričakujejo večje število ujetnikov, in 129 pa vojakov, ki sodelujejo pri obnovi države. V Afganistanu, kjer talibiski uporniki napovedujejo veliko spomladansko ofenzivo, pa Bush želi 3500 dodatnih vojakov in denar za 3500 vojakov, ki so bili tja že poslani.

Da bi pomiril demokratsko opozicijo v kongresu, Bush predlaga, naj 3,2 milijarde dolarjev vzamejo iz kakšnih drugih ne tako nujnih vojaških programov, tako da ne bo potrebno poviševati vsote v višini 93,4 milijarde dolarjev, za katero je že zaprosil za dodatno financiranje vojn v omenjenih državah v letošnjem letu.

Busha spremljajo protesti

Bush je pismo kongresu napisal in poslal že v petek, ko je bil na obisku v Braziliji, odkoder je odpotoval v Urugvaj, kjer ga je v čeraj gostil predsednik Tabare Vazquez. Bush se bo v nedeljo mudil v Kolumbiji, v ponedeljek v Gvatemali in v torek ter sredo še v Mehiki. Na njegovi poti ga spremljajo redni protesti, predsednik Venezuele Hugo Chavez pa mu skuša ukrasti del medijske pozornosti z lastno turnejo po nekaterih državah Latinske Amerike. Chavez je v petek obiskal Argentino, v soboto Bolivijo, v nedeljo pa gre na Haiti.

Vazquez ne zavrača sodelovanja z ZDA

Bush je v Urugvaju s helikopterjem obiskal ranč predsednika Vazqueza, sicer socialista, ki pa ne zavrača sodelovanje z ZDA. Urugvajski predsednik si želi, da bi ZDA izboljšale svojo imigracijsko politiko in Bush je obljubil, da si bo prizadeval za zakonodajo, ki bo hkrati sočutna in racionalna, torej ljudi ne bo avtomatično metala ven in obenem ne bo avtomatično podeljevala državljanstev nezakonitim priseljencem.

Bush in Vazquez sta sicer govorila predvsem o trgovini, glede česar je Bush dejal, da dosegajo napredek. Urugvaj zanima predvsem odprava ameriških omejitev na izvoz tekstila in kmetijskih subvencij. Kmalu naj bi se sestali strokovnjaki iz obeh držav okrog podrobnosti, saj ZDA zanima predvsem to, da z Urugvajem podpišejo sporazum o svobodni trgovini.