Dogovor Pahor-Kosor še vedno buri duhove

Hrvaški mediji še vedno spremljajo odzive na dogovor Pahor-Kosor. Odmevata predvsem podpora Gregorja Golobiča referendumu o mejnem vprašanju in pozitiven odziv glede napredka švedskega premiera Fredrika Reinfeldta.

Objavljeno
18. september 2009 13.19
An.B.
An.B.
Zagreb - Hrvaški mediji še vedno spremljajo odzive na dogovor Pahor-Kosor. Hrvaška radiotelevizija na svojih spletnih straneh veliko pozornosti namenja podpori visokošolskega ministra in predsednika stranke Zares Gregorja Golobiča referendumu o mejnem vprašanju. Odmeva tudi napoved Slovenske ljudske stranke, da bo začela zbirati podpise za razpis zakonodajnega referenduma ter strankino vztrajanje, naj se mejno vprašanje reši še pred vstopom sosede v EU.


Seveda zelo pozitivno odmeva tudi izjava švedskega predsednika vlade Frredrika Reinfeldta, ki je pozdravil dogovor slovenskega in hrvaškega vrha, ter dodal, da bilateralno vprašanje ne more biti ovira za vstop Hrvaške v unijo.

 

Medtem tednik Nacional dogovor Pahor-Kosor ocenjuje bolj ugoden kot v saboru nikoli ratificirani dogovor Drnovšek-Račan, saj naj bi še vedno omogočal mednarodno arbitražo. Po pisanju Novega lista, ki navaja visoke diplomatske vire, pa naj bi imela Hrvaška v nadaljnjih pogajanjih možnost popraviti tiste dele drugega Rehnovega predloga, ki za južne sosede niso sprejemljivi. Kot še dodaja ta reški tednik je Olli Rehn v svojem drugem predlogu naredil na videz majhno terminološko spremembo in izraz "dostop" (contact) Slovenije z mednarodnimi vodami, spremenil v besedo "stik" (junction), kar je eden večjih zadržkov hrvaške strani.