Dokazi kažejo, da je Sanader dobil provizije Hypo Banke

Državno tožilstvo v Celovcu ima indice, da je bivši hrvaški premier Ivo Sanader v začetku 90. let prejšnjega stoletja vendarle zahteval in dobil provizije avstrijske banke Hypo Alpe Adria Bank. Sanader je prejemanje provizij od omenjene banke sicer že večkrat zanikal.

Objavljeno
02. februar 2011 20.38
Mo. B., delo.si
Mo. B., delo.si
Zagreb - Po navedbah ORF je bil Ivo Sanader v času, ko naj bi prejel provizije, namestnik hrvaškega zunanjega ministra, poroča slovenska tiskovna agencija STA.

Tožilstvo v Celovcu ga sumi sodelovanja pri odobravanju posojil banke hrvaškim vladnim institucijam in podjetjem ter dogovarjanja za provizije. Šlo naj bi za izplačila v višini več kot milijon tedanjih avstrijskih šilingov. Izplačilo provizij Sanaderju sta odobrila nekdanja člana uprave banke Hypo Alpe Adria Wolfgang Kulterer in Günter Striedinger.

Če bodo nadaljnje preiskave potrdile sume korupcije, Sanaderju po navedbah ORF grozi tudi proces zaradi lažnega pričanja pred preiskovalno komisijo deželnega zbora avstrijske Koroške. Sanader je namreč 22. decembra lani v zaslišanju preko video povezave glede sumljivih poslov s koroško banko zatrdil, da ima čisto vest ter da ni nikoli niti zahteval niti prejel denarja ali kakršnekoli provizije. Zanikal je tudi posredovanje pri prodaji banke leta 2007.

Tiskovni predstavnik tožilstva v Celovcu Helmut Jamnig danes ni potrdil navedb, da v zvezi z lažnim pričanjem proti Sanaderju že poteka preiskava. "O tem ne vem ničesar," je zatrdil.

Avstrijsko tožilstvo je Sanaderja decembra lani tudi ločeno zaslišalo v zvezi s sumom pranja denarja, glede katerega je prijavo zoper njega podala ena od tirolskih bank. Po poročanju medijev ima Sanader pri tej banki odprt žiro račun, na katerem je okoli milijon evrov.

Naj pa novi indici po cenah ORF ne bi vplivali na zahtevo hrvaškega pravosodja po izročitvi Sanaderja Hrvaški. Preiskovalni pripor za Sanaderja so podaljšali do 18. marca. Bivšega hrvaškega premiera bo po napovedih v četrtek zaslišalo državno tožilstvo za boj proti korupciji v Salzburgu.

Sanaderjevi zagrebški odvetniki danes niso hoteli komentirati navedb ORF-a. "Gre za še eno izmed medijskih ugibanj, ki jih ne želimo komentirati", je dejal odvetnik Goran Suić, ki se v četrtek odpravlja na obisku k Sanaderju v Salzburg.

Suić ni želel govoriti o razlogih obiska, temveč je dejal, da imata s Sanaderjem "veliko tem, o katerih se lahko pogovarjata". Suić ni želel povedati nič niti o jutrišnjem zaslišanju Sanaderja. Le dodal je, da bodo na zaslišanju avstrijski odvetniki bivšega premiera.

Poudaril je, da hrvaško tožilstvo ni še odgovorilo na zahtevo Sanaderjevih zagrebških odvetnikov o vpogledu v dokumentacijo, ki bremeni bivšega najvplivnejšega hrvaškega politika. Tožilstvo je medtem zahtevalo od avstrijskih oblasti, naj jim omogoča navzočnost na zaslišanju Sanaderja, ter možnost zastavljanja vprašanj. Sicer pa avstrijske oblasti še niso odgovorile na zahtevo hrvaških preiskovalcev, so danes potrdili na hrvaškem protikorupcijskem uradu.

Sanaderja je avstrijska policija prijela 10. decembra lani pri Salzburgu, Hrvaška pa je tri dni zatem zahtevala njegovo izročitev. Na Hrvaškem ga bremenijo, da naj bi z drugimi storilci oškodoval državni proračun za najmanj šest milijonov evrov. Sanader je vse obtožbe zanikal že pred aretacijo, še piše STA.