Dolgove bomo odplačevali še desetletja

Edina pot je omejitev zadolževanja – in to brez izjem.

Objavljeno
05. november 2011 12.34
Posodobljeno
05. november 2011 12.34
T. L./STA
T. L./STA
BERLIN – Dolžniške težave bodo še veliko let zaposlovale Evropo, je prepričana nemška kanclerka Angela Merkel. »Gotovo bo trajalo desetletje, da bomo spet v boljšem položaju,« je opozorila v redni tedenski poslanici državljanom. Pot do izboljšanja razmer bo po njenih besedah težavna.

Glede na to, da so članice območja evra desetletja kopičile dolgove, dolžniških težav ni moč mogoče v enem zamahu, temveč korak za korakom.

Zadolževanje morajo omejiti vsi brez izjem

Merklova je izpostavila nujnost, da vse članice območja evra v nacionalnih zakonodajah ali ustavah omejijo zadolževanje, kot je to storila Nemčija. »Vsakdo v Evropi si mora prizadevati za to in izpolniti vse svoje naloge,« opozarja.

»Če ne gre dobro Evropi, ne bo šlo dobro niti Nemčiji«

Na vprašanje o vplivu težav v območju evra na nemško gospodarstvo je odgovorila, da še naprej velja pravilo: »Če ne gre dobro Evropi, ne bo šlo dobro niti Nemčiji.« Zato se je treba po njenih besedah potruditi, da se razmere v območju evra uredijo.

Besede nemške kanclerke sledijo burnemu tednu, ki ga je zaznamovalo dogajanje v Grčiji, povezano z napovedjo referenduma o dogovoru evropskih voditeljev za celovito rešitev dolžniške krize v območju evra.