Določili datum pogajanj glede Severne Koreje

Kitajska je potrdila, da se bodo šeststranska pogajanja, na katerih naj bi Pjongjang skušali prepričati k odpovedi jedrskemu programu, nadaljevala 8. februarja v Pekingu.

Objavljeno
30. januar 2007 11.16
Severna Koreja je privolila v brezpogojno nadaljevanje pogajanj o njenem jedrskem programu
Peking - Kitajska je danes potrdila, da se bodo šeststranska pogajanja o severnokorejskem jedrskem programu nadaljevala 8. februarja v Pekingu. Medtem so se danes v Pekingu sestali tudi predstavniki Pjongjanga in Washingtona, da bi razrešili spor glede ameriških finančnih sankcij, zaradi katerih Severna Koreja ni hotela nadaljevati šeststranskih pogajanj.

Da naj bi se šeststranska pogajanja med Severno Korejo, ZDA, Kitajsko, Rusijo, Japonsko in Južno Korejo nadaljevala 8. februarja, je že v nedeljo napovedal japonski zunanji minister Taro Aso. Namestnik ruskega zunanjega ministra Aleksander Losjukov je sicer danes opozoril pred prevelikimi pričakovanji, čeprav je izrazil "zmeren optimizem", da bi tokrat kakšen otipljiv dosežek vendarle dosegli.

Zadnji krog pogajanj je potekal decembra lani, ko pa napredka niso dosegli. Pogajanja, na katerih skušajo Pjongjang prepričati k odpovedi jedrskemu programu, sicer potekajo že tri leta in pol. Kljub temu je Severna Koreja 9. oktobra lani izvedla svoj prvi jedrski poskus.

V okviru pogajanj se je Severna Koreja leta 2005 sicer zavezala odpovedi jedrskemu programu v zameno za pomoč in varnostna zagotovila, a doslej še ni prešla od besed k dejanjem.

Ena glavnih ovir za dogovor naj bi bilo vztrajanje Washingtona pri finančnih sankcijah proti Pjongjangu. Ameriški pogajalec Daniel Glaser je napovedal, da so tokrat na pogajanjih o teh finančnih sankcijah pripravljeni vztrajati do konca. To pa bi lahko trajalo tudi več dni, je dejal.