Domačini požgali romsko naselje v Marseillu

Skupina domačinov je iz nelegalnega romskega naselja na obrobju mesta pregnala tamkajšnje prebivalce, območje pa požgala.

Objavljeno
28. september 2012 17.34
Posodobljeno
28. september 2012 17.53
FRANCE-MINORITY-ROMS
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Marseille − Skupina domačinov iz mesta Marseille na jugu Francije je vzela zakon v svoje roke in iz nelegalnega romskega naselja na obrobju mesta pregnala tamkajšnje prebivalce, območje pa požgala.

Okoli 35 Romov se je s prikolicami na obrobju Marseilla naselilo pred nekaj dnevi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Domačini, ki so jih kmalu okrivili za vrsto ropov, ki so se na območju zgodili po njihovem prihodu, so se včeraj zjutraj pritožili lokalnim oblastem, od katerih so izvedeli, da še več mesecev ne bodo mogle storiti ničesar. Zato so se odločili, da bodo ukrepali sami in to tudi jasno povedali.

Po poročanju britanske mreže BBC je skupina okoli 30 domačinov Romom tako sinoči naročila, naj odidejo. Do takrat, ko je na območje prišla policija, so Romi skupaj s prikolicami že odšli. Znakov nasilja ni bilo, zato so lahko policisti incident zgolj zabeležili. Po odhodu Romov je nekaj domačinov zažgalo vse, kar so pustili za seboj.

Iz Francoske lige za človekove pravice so sporočili, da čeprav ni bil v incidentu poškodovan nihče, se lahko v prihodnosti bojimo najhujšega, Caroline Godard iz organizacije Rencontres Tsiganes za pomoč Romom pa je dejala, da je zgrožena. »Nobeno presenečenje ni, da se je to zgodilo,« je povedalal in dodala: »V ozračju vlada napetost, ki jo še podpihujejo. Pomikamo se proti vojni med revnimi.«