Strauss-Kahn zaradi prostitucije pred preiskovalno sodišče

Francoski mediji poročajo, da je nekdanji prvi mož IMF, Dominique Strauss-Kahn, večkrat preko zvodnikov najemal prostitutke.

Objavljeno
11. november 2011 17.49
Posodobljeno
11. november 2011 18.03
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Pariz - Nekdanji prvi mož IMF je danes sam zahteval, da ga zaslišijo zaradi domnevne vpletenosti v prostitucijsko mrežo. Francoski mediji namreč že nekaj dni pišejo, da je Dominique Strauss-Kahn večkrat koristil usluge zvodnikov, ki so mu preskrbovali dekleta iz Francije in Belgije.

Sprva so mediji objavljali pričevanja prostitutk, ki jih je domnevno najemal nekdaj uspešni francoski politik. Dekleta so ga menda obiskovala v francoskih hotelih, številna pa so morala odpotovati tudi preko Atlantika. Le Monde je poročal, da je skupina »belgijskih maserk«, ki jih je spremljal francoski poslovnež, politika obiskala v Washingtonu le dan pred tem, ko so ga aretirali zaradi napada na sobarico. Da ta obisk ni bil prvi, je za časnik Nord Eclair povedala 30-letna prostitutka iz Belgije, ki je dejala, da je Strauss-Kahna leta 2010 obiskala v Washingtonu, plačilo za svoje delo pa je prejela od svojega zvodnika, ko se je vrnila v Francijo.

Olje na ogenj je pred dnevi prilil časnik Liberation, ki je objavil Strauss-Kahnova sms spročila, poslana leta 2009. Namenjena so bila »poslovnežu« Farbricu Paszkowkemu, ki v priporu čaka na sojenje zaradi zvodništva. V njih je med drugimi enkrat rezerviral »apartma z bazenom«.

Francoski politik je navedbe francoskih časnikov označil za lažnive, hkrati pa zatrdil, da je žrtev »medijskega linča«. Prav zato so njegovi odvetniki zahtevali, da Strauss-Kahna zaslišijo pred preiskovalnim sodiščem, ki obravnava primer prostitucijske mreže. »Dominique Strauss-Kahn je že večkrat povedal, da hoče svoj plat zgodbe pojasniti pred sodnikom in ne pred javnostjo,« so povedali njegovi odvetniki.

Strauss-Kahn je sicer domnevno le del sestavljanke, ki jo že nekaj časa preiskuje francoska policija. Zvodniki in dekleta, s katerimi je menda sodeloval Strauss-Kahn, so namreč del prostitucijske mreže, ki je bila prisotna predvsem v mestu Lille, segla pa je tudi v Belgijo. V Franciji prostitucija ni prepovedana, je pa prepovedano zvodništvo. Policija je doslej sprožila preiskavo proti osmim osebam, med njimi tudi proti vidnejšemu članu tamkajšnje policije, uspešnemu odvetniku in poslovnežu.