Domnevni avtor spornega filma v priporu

Nakoula Bassely Nakoula je domnevno kršil pravila pogojnega izpusta, zato je sodišče zanj odredilo pripor.

Objavljeno
28. september 2012 11.05
Anti-Muslim Film
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Washington - Kalifornijsko sodišče je za 55-letnega Nakoula Basseley Nakoula odredilo pripor, brez možnosti izpusta proti plačilu varščine. Sodnica Suzanne Segal je namreč sprejela trditve tožilstva, da je Nakoula begosumen. »Sodišče nima nikakršnega zaupanja v obtoženega,« je po poročanju BBC povedala sodnica.  

Nakoula, ki se je vse od nemirov zaradi spornega filma Nedolžnost muslimanov skrival neznano kje, preiskujejo zaradi domnevnega kršenja pravil pogojnega izpusta. Leta 2010 so ga namreč zaradi bančnih goljufij obsodili na 21 mesecev zapora in ga pozneje pogojno izpustili. Tožilec Robert Dugdale trdi, da je 55-letnik odtlej domnevno kršil več pravil pogojnega izpusta - lagal je policistu, uporabljal psevdonime, računalnik, internet ...

Odreditev pripora nima ničesar opraviti s snemanjem filma, ki je razburil muslimanski svet in posredno terjal več deset življenj. Štirinajstminutni nizkoproračunski film so na spletu objavili julija, a je nasilje zaradi žaljivega prikazovanja Mohameda izbruhnilo šele mesece pozneje.

Ameriški predsednik Barack Obama in zunanja ministrica Hillary Clinton sta film obsodila, a poudarila, da v ZDA spoštujejo svobodo govora, zato Nakoula ne morejo sodno preganjati.