Domnevni napadalec iz Christchurcha se je izrekel za nedolžnega

Obtoženega Tarranta niso privedli na sodišče v Christchurchu, temveč je na naroku sodeloval preko videopovezave iz strogo varovanega zapora v Aucklandu.

Objavljeno
14. junij 2019 13.20
Posodobljeno
14. junij 2019 13.28
Brenton Tarrant je obtožen 51 umorov, 40 poskusov umorov in terorističnega dejanja FOTO: Reuters
S. B.
S. B.
Brenton Tarrant, ki je v terorističnem napadu na mošeji v novozelandskem Christchurchu domnevno ubil 51 ljudi, se je včeraj izrekel za nedolžnega v vseh točkah obtožnice. Po njej je samooklicani zagovornik prevlade bele rase obtožen 51 umorov, 40 poskusov umorov in terorističnega dejanja.

Obtoženega Tarranta niso privedli na sodišče v Christchurchu, temveč je na naroku sodeloval preko videopovezave iz strogo varovanega zapora v Aucklandu. Medtem ko je molče sedel z blagim nasmeškom na obrazu, oblečen v svetlo rjavo zaporniško srajco in okrožen s tremi varnostniki, je njegov odvetnik Shane Tait povedal, da se njegov klient izreka za nedolžnega.
 

Sposoben za sojenje


Osemindvajsetletni Avstralec je 15. marca domnevno najprej izvedel pokol v mošeji Al Noor, kjer so potekale petkove molitve, nato pa odšel na drugi konec mesta in morilski pohod nadaljeval v mošeji v soseski Linwood. Izvedenci so na podlagi psihiatričnih ocen ugotovili, da je sposoben za sojenje za najhujši pokol v novejši zgodovini Nove Zelandije.

image
REUTERS Samooklicani zagovornik prevlade bele rase FOTO: Reuters
Nasmešek na obrazu domnevnega morilca in izrek, da ni kriv, je razburil preživele v napadu in njihove svojce, ki so spremljali obravnavo. »To samo kaže, da je žival,« je za AFP povedal Mustafa Boztas, ki je bil ranjen v stegno. »Žalosten sem, ker je lahko nekdo tako nečloveški, da vzame življenja nedolžnih ljudi.«
 

Sojenje maja 2020


Sodnik Cameron Mander je začetek sojenja razpisal za 4. maj prihodnje leto, kar je razžalostilo mnoge svojce, ki so pričakovali, da bo prej zadoščeno pravici. Sojenje bo po pričakovanjih odvetnika Tarranta končano šest tednov, sodnik pa meni, da bo zaradi zapletenosti primera trajalo vsaj dvakrat toliko.