Domnevni napadalec le neškodljiv norec

Avstrijske oblasti so sporočile, da državljan BiH, ki je bil na Dunaju v začetku oktobra aretiran zaradi domnevnega poskusa napada na ameriško veleposlaništvo, verjetno ni terorist, ampak zgolj "relativno neškodljiv norec".

Objavljeno
19. oktober 2007 14.05
Dunaj - Državljan BiH, ki je bil na Dunaju v začetku oktobra aretiran zaradi domnevnega poskusa napada na tamkajšnje ameriško veleposlaništvo, verjetno ni terorist, ampak zgolj "relativno neškodljiv norec", so danes sporočile avstrijske oblasti. Tiskovni predstavnik avstrijskega notranjega ministrstva Rudolf Galia je pojasnil, da nahrbtnik poln razstreliva, ki ga je skušal v veleposlaništvo pretihotapiti 42-letni Asim Č., ne bi mogel eksplodirati.

"Če hočeš razstreliti bombo, jo moraš najprej izdelati," je povedal Galia in pojasnil, da so policijski strokovnjaki zaključili, da v nahrbtniku ni bilo razstreliva, ki bi dejansko lahko eksplodiralo.

Kot je dodal, sta izvor razstreliva in motivacija aretiranega sicer še vedno predmet preiskave. Dunajsko tožilstvo trenutno še čaka na potrditev svojih ocen s strani sodnih psihologov, ki Asima Č. še pregledujejo, domneva pa se, da ima psihološke težave zaradi izkušnje z vojno v BiH.

Drugega osumljenca za napad, Mehmeda Đ., ki naj bi Asimu Č. naročil, da opravi napad, so iz pripora izpustili že minuli teden, saj tožilstvo ni imelo zadostnih dokazov, da je bil aktivno povezan z domnevnim poskusom napada.

42-letni državljan BiH Asim Č. je v začetku oktobra poskušal vstopiti v ameriško veleposlaništvo na Dunaju z nahrbtnikom, v katerem sta bili ročni granati in žeblji. Aretirali so ga, ko je detektor kovin na vhodu v strogo varovano veleposlaništvo v njegovem nahrbtniku zaznal kovino.