Donosen posel s trupli

Sistem darovanja organov in tkiv je na Slovaškem prerastel v posel mednarodnega trgovanja s človeškimi tkivi.

Objavljeno
01. oktober 2012 21.41
Urban Čevek, Dunaj
Urban Čevek, Dunaj

Dunaj - Na Slovaškem velja tako imenovani opt-out sistem, po katerem je darovalec organov in tkiv vsakdo, ki tega izrecno ne prekliče. Prav nasprotno kot v Sloveniji, kjer se mora vsak izrecno registrirati za darovalca, sicer o njegovem telesu odločajo sorodniki. Ker se je leta 2010 proti darovanju izreklo le 86 Slovakov, so potencialni donatorji tako rekoč vsi.

Ne vedo za sistem

V slovaških medijih pišejo, da mnogi Slovaki sploh ne vedo, da je takšen sistem v veljavi in da imajo zdravstveni delavci pravico iz trupel teles odstraniti vse organe in tkiva, ki se jim zdijo pomembni. Tega dejstva se nekateri zavedo šele, ko iz bolnišnice prejmejo »razmesarjene« ostanke teles svojih svojcev.

Dokler gre za korist bolnikov, ki jim presajeni organi in tkiva pomagajo pri zdravljenju, imajo takšni posegi ponavadi še razumevanje ljudi, a kot je pokazala več mesecev trajajoča preiskava slovaških novinarjev v povezavi s kolegi iz tujine, je »obiranje« trupel preraslo v velik posel, ki nima nobene povezave z zdravjem Slovakov.

Za mrliča več sto tisoč evrov

Čeprav bi po mnenju nekdanjega vodje državne institucije za nadzor zdravja Jana Gajdosa na Slovaškem potrebovali le približno 50 mrtvih donatorjev za vse potrebe državnega zdravstvenega sistema na leto, zdaj neko zasebno podjetje vsako leto obdela nekaj sto trupel, njihova tkiva pa izvozijo. S kostmi, kožo, kitami in drugimi tkivi iz zgolj enega trupla lahko po trditvah v dokumentarnem filmu Cannibalised zaslužijo do 200.000 evrov.

Sporni sistem je začel veljati leta 2008, ko je nekdanji minister za zdravje Richard Rasi licenco za odstranjevanje tkiv in organov podelil enemu samemu, novoustanovljenemu zasebnemu podjetju v državi Tissue Research Institute (TRI). To sicer ni imelo zaposlenega niti enega patologa, ampak so te storitve najemali kar pri javnih zdravstvenih zavodih. Nadzor v neki mrtvašnici je pokazal, da so patologom plačali po 400 evrov za »obdelavo« enega trupla. Ker so lahko na noč opravili kar tri takšne posege, jim je zmanjkalo časa za redno delo.

Izvoz v tujino

Inšpekcija zdravstvenega ministrstva je pokazala, da so vsa odvzeta tkiva prodali podjetju Tutogen Medical v Nemčiji, ki se ukvarja s transplantacijami. Zakonodaja na Slovaškem prepoveduje odvzem tkiv za zaslužek, a zaradi zakonskih lukenj je, denimo, podjetje TRI odstranilo 13.000 tkivnih vzorcev iz 636 trupel. Na podlagi ugotovitev so TRI letos odvzeli licenco, policija je uvedla preiskavo, ministrstvo pa je napovedalo spremembo zakonodaje.

Odvzeta tkiva se uporabljajo za številne posege, od presaditve roženice, glajenja gub, zdravljenja opeklin, povečave penisa, ortopedije, zdravljenja inkontinence in drugih.