Dosje: Trdnjava Evropa

Brodolom ob obali Lampeduse je sprožil glasne razprave o stranpoteh evropske azilne in migracijske politike. 

Objavljeno
11. oktober 2013 10.27
Delo.si
Delo.si

Brodolom ob obali italijanskega otoka Lampedusa, v katerem je prejšnji na začetku oktobra 2013 ugasnilo več kot tristo življenj priseljencev, ki so se v upanju na boljši jutri podali na nevarno pot čez Sredozemlje, je sprožil glasne razprave o stranpoteh evropske azilne in migracijske politike. 

Temi smo se posvetili tudi v zunanjepolitičnem uredništvu Dela in vse prispevke zbrali na enem mestu.

Svet na prepihu: Trdnjava Evropa: Delov novinar Boštjan Videmšek o tragičnih stranpoteh evropske priseljenske politike.

»Raje bi se vrnil v Darfur. Grčija je pekel za priseljence«: Neonacizem in rasizem sta postala del uradne politike. Drugi dublinski sporazum je razmere za priseljence močno poslabšal.

Politika odvračanja in gradnje zidov ne bo ustavila priseljevanja: Bernd Mesovic, Pro Asyl: »Sramotno je, da morajo ljudje, ki iščejo zaščito, najprej tvegati življenje, da lahko zaprosijo zanjo.«

Slovenija: Trdnjava v trdnjavi?: Do konca avgusta je Slovenija mednarodno zaščito podelila vsega petim sirskim državljanom.

Napaka v diagnozi: Ni kriva evropska azilska politika, pravi vzrok je napačna zunanja.

Volitve - spet poligon za preverjanje odnosa do tujcev?: V Franciji je malo sirskih beguncev, letos so odobrili 95 odstotkov prošenj za azil.

Največ migrantov prihaja čez Sredozemlje: Po letu 2011 letos spet več migrantov iz Severne Afrike in Bližnjega vzhoda na pot preko Sredozemlja.

Vrata ostajajo zaprta, nadzor bo še strožjiČlanice EU se ne glede na tragedijo na Lampedusi predvsem prerekajo, kako si bodo porazdelile bremena priseljevanja z juga.

Vojna proti beguncem: Za čudovitim belim pročeljem trdnjave Evrope se skriva veliko gnilobe in trohnobe, ki se nezadržno bohotita.

Trdnjava Evropa: Zapiranje stare celine navzven in navznoter: Razprave o priseljevanju čez Sredozemlje, gonja proti socialnim turistom in zapiranje schengna so voda na mlin populistom.