Dovolj je pitanja Kavkaza!

Ultranacionalistični shod Ruski marš s 7000 udeleženci je imel izrazito protioblastno noto.

Objavljeno
04. november 2011 18.22
Posodobljeno
04. november 2011 18.40
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva
Moskva – V Rusiji so danes praznovali dan narodne enotnosti, s katerim se spominjajo izgona poljskih in kozaških okupatorjev iz Moskve leta 1612 in postaja glavni domoljubni praznik. Že pred sedmimi leti so si ga prilastili ruski ultranacionalisti.

Ti so v moskovskem delavskem predmestju Ljublino tudi letos organizirali Ruski marš, na katerem se je zbralo okoli 7000 ljudi, med njimi predvsem mladi zakrinkani neonacisti in starejši verski fundamentalisti s pravoslavnimi ikonami v rokah. Poleg ruske imperialne zastave v črni, rumeni in beli barvi je bilo v množici mogoče opaziti tudi norveške zastave, s katerimi so udeleženci izražali tiho soglasje z julijskim pokolom norveškega ultranacionalista Andersa Breivika.

»Slava Rusiji!« in »Eden za vse, vsi za enega!« so na vse grlo kričali udeleženci shoda, zaradi katerega so blokovsko naselje preplavili policisti. Pisana četica z dvignjeno desnico je strumno prikorakala pred spomenik vojaka domovine. Shod, za katerega so oblasti izdale dovoljenje, je potekal pod skupnim sloganom Dovolj je pitanja Kavkaza. »Ruske oblasti hočemo spomniti na 300.000 Rusov, ki so bili na Kavkazu ubiti ali izgnani iz svojih domov. To je bilo etnično čiščenje, genocid. Smrt naših bratov ne sme ostati nekaznovana,« je eden od organizatorjev protesta Vladimir Tor pozval oblasti, naj nehajo Kavkaz zalivati z »zlatim dežjem« in naj ta denar raje namenijo Rusom.

Miting je imel tudi izrazito protioblastno noto. »Oblast, ki se kopa v razkošju, misli, da lahko z vami upravlja v nedogled. Rusi smo dobri ljudje, ki dolgo trpimo. Nismo kot Arabci, ki so z Mubarakom in Gadafijem storili, kar so. Čas je, da se zamisli tudi naša oblast,« je nekdanji predsednik gibanja Proti nezakonitemu priseljevanju Aleksander Belov pozval udeležence, naj na decembrskih parlamentarnih volitvah glasujejo za kogar koli, razen za stranko »goljufov in banditov«. Gre za parafraziran slogan vladajoče Enotne Rusije, ki se oglašuje kot stranka brez goljufov in banditov.

Na shodu je nastopil tudi ruski blogerski zvezdnik in borec proti korupciji Aleksej Navalni, ki so ga zaradi spogledovanja z nacionalizmom leta 2007 izključili iz opozicijske stranke Jabolko. »V Londonu trenutno poteka sodni proces med dvema goljufoma, ki sta obogatela s krajo nam in naši državi. Nasmejana londonskemu sodniku pripovedujeta, kako sta podkupovala naše oblasti. Potrudimo se, da se bosta svinja Abramovič in Berezovski namesto londonskega sodnika bala ruskih državljanov. To je naša država in uničiti je treba vse kriminalce, ki nam pijejo kri,« je pozival k uporu.

Zbrane je nagovoril tudi predstavnik francoske nacionalistične organizacije Francoski preporod: »Opozarjam vas, da morate reagirati bliskovito, če nočete, da se pri vas zgodi, kar se je v Franciji. Kar četrtina prebivalcev ni Evropejcev, rušijo cerkve in na njihovem mestu gradijo mošeje,« je nagovarjal poslušalce.

Tako Ruski marš kot drugih 17 prazničnih shodov, med katerimi je za varnost skrbelo 5000 policistov, je minilo brez incidentov.