Dr. Googleberg se je spovedal

Karl-Theodor zu Guttenberg je priznal napake in se trajno odpovedal doktorskemu nazivu. Kljub aferi in medijskim napadom ostaja politični ljubljenec Nemcev.

Objavljeno
22. februar 2011 21.38
Peter Žerjavič, Berlin
Peter Žerjavič, Berlin
Berlin – »To delo sem napisal sam. Stojim za njim, tudi za neumnostmi, ki sem jih napisal,« je sporočil nemški obrambni minister Karl-Theodor zu Guttenberg, ko je v ponedeljek zvečer nastopil na prireditvi krščanskih demokratov (CDU) v Kelkheimu pri Frankfurtu. V dvorani ga je pričakalo skoraj tisoč ljudi, njegov govor so prekinjali z aplavzi. Mladi in ambiciozni nemški politik, ki je zadnji teden na muhi nemških medijev in opozicije, ker je v svoji doktorski disertaciji na veliko prepisoval od drugih avtorjev, je kljub veliki aferi ostal ljubljenec volilnega telesa.

Če je Guttenberg še konec prejšnjega tedna govoril samo o napakah v svojem doktoratu, je v Kelkheimu vsaj posredno priznal očitke o plagiatorstvu: »Tu in tam sem izgubil pregled nad viri.« Opravičil se je vsem, ki jih je s svojimi resnimi napakami prizadel, in naznanil, da se bo trajno odpovedal uporabi svojega doktorskega naziva. Ko je nazadnje nastopil v javnosti, je odpoved nazivu omejil na čas, ko o njegovem znanstvenem delu odloča univerza v Bayreuthu. Tam je leta 2007 z najvišjo oceno dobil naziv doktorja prava z disertacijo, v kateri je primerjal ustavni razvoj v ZDA in EU.

Kakšne razsežnosti ima njegovo plagiatorstvo, je najbolj razvidno na strani spletnih aktivistov (GuttenPlag Wiki), ki so v iskanju temeljito prečesali medmrežje in druge dostopne vire. Po njihovih ugotovitvah je na skoraj treh četrtinah (72,77 odstotka) strani z besedilom najmanj kakšen stavek ali odstavek, ki ga je »doktorand Googleberg« vzel iz drugih del, ne da bi (pravilno) navedel vir. Skupno naj bi imelo naravo plagiata okoli 21,5 odstotka besedila. Ker nimajo dostopa do vseh virov (denimo do tistih, ki niso objavljeni na spletu ali v digitalni obliki v knjižnicah) bi delež utegnil biti še večji.

Minister ni prepisoval le od znanstvenikov, časnikarjev in s spletne strani veleposlaništva ZDA v Berlinu, ampak je v svoje delo vključil deset strani, ki ga je za njega kot poslanca pripravila parlamentarna znanstvena služba. To je posebno kočljivo, ker bi dobljeno analizo o sklicevanju na boga v ameriški ustavi lahko uporabil le za svoje poslansko delo, zato je opozicija že začela razpredati o zlorabi poslanske funkcije. Tudi še nedokazani očitki, da je za Guttenberga delo napisal nekdo drug (ghostwriter) so se začeli množiti. Videti je namreč, kakor da se minister ob izbruhu afere sploh ni zavedal, kaj vse je v delu prepisano.

Guttenberg očitno pričakuje, da je s tem, ko se je odpovedal znanstvenemu nazivu, afera zanj končana in da se bo lahko posvetil svojemu ministrskemu delu. Enaka pričakovanja drug za drugim razširjajo predstavniki CDU in njegove Krščansko-socialne unije iz Bavarske. Tudi kanclerka Angela Merkel se je še enkrat odločno postavila za Guttenberga, češ da je njegova odločitev o odpovedi nazivu pravilna. Za kanclerko je ključno njegovo zahtevno delo, ki da ga opravlja odlično. Sam minister se v takšnih okoliščinah seveda ne namerava odpovedati ministrskemu položaju in odstopiti.

Za konservativni tabor in vlado ima Guttenberg veliko težo, zato bodo opozicijske zahteve po njegovi zamenjavi, ker da je lagal, najbrž ostale neuresničene. Kot minister namreč vodi reformo nemške vojske kot enega od največjih vladnih projektov. Poleg tega konservativci od njega kot najbolj priljubljenega nemškega politika pričakujejo vlogo lovilca glasov v napetem volilnem letu. Vodja CDU v Baden-Württembergu (tam bo imel minister pred volitvami konec marca več nastopov) Stefan Mappus ga je razglasil kar za vlečnega konja volilne kampanje.

Z ministrom zadovoljni 
celo opozicijski volivci

Tudi nemški volivci po ugotovitvah iz javnomnenjskih raziskav ne glede na ostre kritike in nova razkritja o plagiatorstvu bolj ali manj ostajajo na njegovi strani. V raziskavi tednika Focus je bilo kar 68 odstotkov vprašanih proti njegovemu odstopu. Tudi z njegovim delom so zadovoljni. Z Guttenbergom so zadovoljni tudi volivci opozicijskih strank. Ker skoraj vsi vodilni mediji (izjema je največji bulvarski časnik Bild) med afero razmeroma ostro obračunavajo z njim, so ugotovitve o ministrovi priljubljenosti še posebno pomenljive.