Drama s talci v Nairobiju se nadaljuje

Pripadniki somalijske milice Al Šabab v nakupovalnem središču še vedno zadržujejo talce. Ubitih je najmanj 68 ljudi.

Objavljeno
22. september 2013 10.23
KENYA-ATTACK/
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Nairobi - Več kot 20 ur po napadu pripadnikov somalijske milice Al Šababa na nakupovalno središče v središču kenijske prestolnice, tam še vedno odmevajo streli, kenijski vojski pa so zdaj po neuradnih podatkih na pomoč priskočile tudi izraelske sile. »Izraelci so ravnokar vstopili in že rešujejo talce in ranjene,« je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal anonimni vir.

Izraelsko zunanje ministrstvo sodelovanja izraelskih sil ni ne zanikalo ne potrdilo. »Nimamo navade komentirati kakršnega koli varnostnega sodelovanja, pa če ta obstaja ali ne,« so sporočili iz ministrstva. V napadu na nakupovalno središče, ki je delno v izraelski lasti, je doslej umrlo najmanj 68 ljudi, več kot 200 je ranjenih. Koliko talcev napadalci še vedno zadržujejo, ni znano.

Miren popoldan v priljubljenem kenijskem nakupovalnem središče Westgate se je včeraj za okoli 1000 nakupovalcev spremenil v nočno moro. V popoldanskih urah je v avlo vstopil napadalec, ki je odvrgel več granat in začel streljati z avtomatskim orožjem. 20 ur po napadu je kenijskim oblastem uspelo zavarovati zgornja nadstropja središča, napadalci pa so se skupaj z neznanim številom talcev zatekli v pritličje ali kletno etažo. Po poročanju AFP se iz nakupovalnega središča še vedno slišijo streli.

Kenijski Rdeči križ zaradi velikega števila ranjenih državljane poziva k darovanju krvi. Oblasti civiliste svarijo, naj se ne približujejo nakupovalnemu središču. »Še vedno se bojujemo z napadalci. Našim silam je uspelo napadalce omejiti na eno nadstropje,« je povedal predstavnik kenijske vojske Cyrus Oguna in dodal, da še vedno ne vedo natančnega števila talcev in napadalcev. »Upamo, da bomo danes zaključili s to zadevo,« je povedal.

Odgovornost za napad je prevzela somalijska milica Al Šabab, ki je sporočila, da gre za povračilo za kenijsko vojaško posredovanje v Somaliji. Kenijske enote sodelujejo v enotah Afriške unije v posredovanju proti somalskim islamistom.

Nakupovalni center Westgate, ki je sicer v izraelski lasti, je vrata odprl leta 2007. Gre za priljubljeno središče bogatejših Kenijcev in tujcev, ki živijo in delajo v okolici. Med slednjimi so tudi uslužbenci Združenih narodov.