Drama v Avstriji: policisti po obleganju našli truplo

Policija domneva, da gre za 55-letnega Aloisa Huberja, ki je včeraj na begu ubil tri policiste in reševalca.

Objavljeno
18. september 2013 09.39
AUSTRIA-SHOOTING/HOSTAGE
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si

Dunaj − Po večurnem obleganju kmetije v bližini kraja Annaberg, ki leži okoli sto kilometrov od Dunaja, so policisti v skrivni sobi poslopja našli zoglenelo truplo moškega, za katerega po poročanju britanske mreže BBC domnevajo, da pripada 55-letnemu Aloisu Huberju, ki je včeraj na begu ubil tri policiste in reševalca.

Tiskovni predstavnik policije Roland Scherscher je sporočil, da so policisti po petih urah obleganja poskušali odpreti vrata v skrito sobo, kamor se je zatekel napadalec, a so izbruhnili streli. Ko so potihnili, so policisti znova poskušali vstopiti v skrivno sobo, pri tem pa odkrili, da gori. Pogasili so ognjene zublje in zatem v prostoru našli »zoglenelo truplo moškega«. Policisti domnevajo, da gre za divjega lovca in domnevnega morilca, a kot je opozoril Scherscher, o tem še niso povsem prepričani.

Tožilstvo sicer glede na prve dostopne informacije sklepa, da je storilec storil samomor. Ustrelil naj bi se namreč v glavo, je povedala generalna državna tožilka Michaela Schnell, a dodala, da obdukcija še poteka, poroča francoska tiskovna agencija AFP. S pomočjo obdukcije bodo med drugim skušali ugotoviti tudi, ali posmrtni ostanki resnično pripadajo 55-letnemu Aloisu Huberju. Rezultati DNK analize najverjetneje ne bodo znani še nekaj dni.

Neimenovani tiskovni predstavnik avstrijske policije je za avstrijsko tiskovno agencijo APA tudi razkril, da so v napadalčevi hiši odkrili predmete, ki bi lahko dokazovali, da bi lahko bil napadalec odgovoren tudi za druga kazniva dejanja. Med drugim so našli več ukradenih registrskih tablic, piše Slovenska tiskovna agencija.

Domnevni morilec je sicer po poročanju časnika Kronen Zeitung zgodaj zjutraj in tik pred tem dogodkom telefoniral prijatelju Herbertu Huthansiju, mu priznal umore in se od njega poslovil. »Policija je obkrožila hišo, imajo tudi helikopter. Tu so, da me ujamejo,« je dejal po prijateljevih navedbah. »Ustrelili so me v trebuh, a to zdaj ni pomembno ... Ustrelil sem Burgija [nemškega ovčarja], mene pa tudi ne bodo dobili,« je še dodal.

Huthansi je še povedal, da ničesar ne razume, čeprav sta bila najboljša prijatelja. Kot je dejal, je bil Huber dober človek, ga je pa zelo prizadela smrt žene.

Črn dan za Avstrijo

Avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner je je po poročanju tiskovne agencije AFP po koncu policijske operacije dejala, da se avstrijska policija s tako dramatičnimi dogodki še ni soočala. Kancler Werner Faymann je izrekel sožalje sorodnikom in sodelavcem žrtev, premier Spodnje Avstrije Erwin Proell pa je razglasil žalovanje.

Avstrijska policija bo zdaj po navedbah generalnega direktorja za javno varnost Konrada Koglerja ocenila svoje ravnanje. Kogler je zanikal, da bi policija podcenila nevarnost, priznal pa je, da je bil torek črn dan, saj se v novejši zgodovini še ni zgodilo, da bi v enem dnevu umrli trije policisti in reševalec.

Kot smo že poročali, se je drama v Avstriji začela že v ponedeljek, ko so pripadniki posebne avstrijske enote Cobra poskušale ustaviti Aloisa Huberja, divjega lovca in starega znanca policije, osumljenec pa je peljal mimo cestne zapore in pri tem s strelom v vrat ubil enega od policistov. Pozneje, ko so policistu še vedno nudili zdravniško pomoč, je streljal še enkrat in pri tem ubil voznika reševalnega vozila ter ranil še enega policista.

Osumljenec je nato pobegnil in med begom streljal še na dva policista, pri tem pa enega ubil, drugega pa vzel za talca. Ukradel je njun policijski avto in se s talcem − njegovo truplo so našli pozneje − odpeljal na okoli 60 kilometrov oddaljeno kmetijo v Grossprielu blizu mesta Melk. Začelo se je večurno obleganje, saj je imel moški po poročanju avstrijskih medijev na svoji kmetiji »neomejene količine« streliva. Avstrijskim policistom je zaradi tveganja na pomoč prišla tudi vojska.

Domačini napadalca dobro poznajo

Domačini in lovci so povedali, da je divji lovec na tem območju lovil že več let, pri čemer je po navedbah domačinov vedno odnesel le glavo ustreljenega jelena, telo pa pustil, kar pomeni, da je lovil zaradi trofej in ne zato, da bi dobil meso. Domačini so zato ob cestah in na poljih našli telesa ubitih živali.

Vodja lovskega rajona je še povedal, da je strelec najverjetneje na živali streljal kar iz avtomobila, zato so trupla ležala v bližini cest. S tem si je tudi zagotovil možnost za pobeg, ponavadi je streljal blizu križišč, da je imel na izbiro več smeri pobega.