Drama v JE Fukušima se stopnjuje

Očitno se delno tali izrabljeno gorivo, ki ga hranijo v bazenu ob četrtem reaktorju. Koncentracija radioaktivnosti se bo do Evrope zelo razredčila, v zdajšnjih razmerah bi bilo pri nas nesmiselno jemati jodove tablete.

Objavljeno
16. marec 2011 00.44
Gregor Pucelj, znanost
Gregor Pucelj, znanost
Ljubljana – Dogodki v jedrski elektrarni Fukušima 1, ki jo je težko poškodoval petkov potres, združen s cunamijem, se vrstijo kot v slabem filmu, ko rečemo, da je nemogoče, da bi šlo toliko reči narobe. Poleg tega, da je eksplozija vodika danes zjutraj razdejala še zgradbo drugega reaktorja (zdaj je torej razneslo reaktorske zgradbe treh reaktorjev), je pri četrtem reaktorju, ki je sicer ustavljen zaradi remonta, zagorelo izrabljeno reaktorsko gorivo. Posledica tega je močno povečano sevanje, saj so tam lokalno zaznali kar 400 milisivertov na uro.

Čeprav lahko le ugibamo, je vzrok za tako močno sevanje lahko ta, da je izrabljeno gorivo, ki po tem, ko ga odstranijo iz reaktorja, še vedno vsebuje precej energije oziroma je še vroče in ga je zato treba hladiti v posebnih bazenih, vsaj delno ostalo na suhem. Vzrok za to bi lahko bil v potresu poškodovan bazen. V tem primeru se lahko začne delno taliti izrabljeno jedrsko gorivo in posledično se kontaminira okolje. Poleg tega imajo v japonski nuklearki bazene z izrabljenim gorivom v isti zgradbi kot reaktor.

Bogdan Pucelj, strokovnjak za varstvo pred sevanjem z Instituta Jožef Stefan, ki smo ga tudi tokrat zaprosili za pojasnilo, ocenjuje, da je pomembno vedeti, ali je bila 400 milisivertov/uro trenutna doza ali pa je takšna raven sevanja dolgotrajnejša. Če je to le za kratek vrhunec, takšno sevanje ni izrazito problematično, precej drugače pa je, če je 400 milisivertov/uro trajno sevanje. Za primerjavo povejmo, da je letna mejna doza za strokovnjaka 20 milisivertov, se pravi, da bi v tem primeru v zelo kratkem času prejel letno dozo. Smrtna doza je štiri siverte, se pravi, da bi v takem okolju prejel smrtno dozo že v desetih urah. Čeprav so to le ugibanja, je 400 milisivertov/uro velika doza, ki, kot pravi naš sogovornik, je presenetljiva in kaže, da imajo v japonski nuklearki zelo resne težave.

Ob informacijah, da se bo radioaktivni oblak iz japonske nuklearke prej ali slej razširil po ozračju in »kontaminiral« globalno okolje, se v javnosti – tudi v Evropi in Sloveniji – postavljajo vprašanja o nujnosti oziroma smiselnosti uživanja jodovih tablet. S tem preprečimo, da se v človekovo ščitnico ne more vezati radioaktivni jod, ki v določenem odstotku lahko povzroči raka ščitnice. Kot pojasnjuje Pucelj, bi bilo v zdajšnjih razmerah vsakršno preventivno jemanje jodovih tablet povsem odveč in nesmiselno, tudi če bi to počeli kjer koli v Evropi. So pa pri nas jodove tablete predvidene za prebivalce, ki živijo v okolici krške nuklearke, seveda le v primeru, če bi se tam zgodila nesreča in bi prišlo do izpusta radioaktivnih snovi v okolje. Skratka, za jemanje jodovih tablet obstajajo točno določena merila in jih ne smemo jemati kar tako, za vsak primer.

V tokratnem primeru, pravi Pucelj, je jasno, da imamo v Evropi in seveda tudi v Sloveniji zanesljive merilne metode, s katerimi zaznavamo tudi zelo majhno kontaminacijo ozračja, vključno z radioaktivnim jodom. »Ne glede na to, kaj se bo v prihodnjih dneh še dogajalo v japonski nuklearki, sem prepričan, da v naših krajih ravni sevanja ne bodo takšne, da bi bilo treba deliti jodove tablete,« je poudaril Bogdan Pucelj.

Tablet kalijevega jodida je dovolj (M. A.)

»Z največjo gotovostjo lahko predvidevam, da v Sloveniji zaradi nesreče na Japonskem ne bomo delili tablet kalijevega jodida, ker ne bo treba,« zagotavlja direktor urada za varstvo pred sevanji dr. Damijan Škrk. Tablete se namreč začne deliti prebivalcem takrat, ko je predvideno, da bo prejeta doza oziroma izpostavljenost radioaktivnemu jodu večja od 100 miligrayev (oziroma milisivertov) absorbirane doze na ščitnico. Koncentracija radioaktivnega oblaka pa se bo med potovanjem do Evrope tako razredčila, da bo del tega sevanja že razpadel, zato bomo njegovo raven komaj zaznali.

Tablete kalijevega jodida sicer preprečijo, da bi se radioaktivni jod vezal na ščitnico. Pomembno je, da jih zaužijemo pravočasno. Najbolje je eno do dve uri pred tem, ko bi nas dosegel oblak z radioaktivnim jodom. Če bi zaužili tableto en dan prej, bi se učinek zmanjšal, dva dni prej pa učinka skoraj ni več. Tablete za samo telo niso blagodejne, zato njihovo uporabo, če ni nujna, odsvetujemo, pojasnjuje direktor. V državnih blagovnih rezervah je sicer dva milijona tablet, kar bi povsem zadoščalo, saj ena tableta zadostuje za odraslo osebo. Ponavadi je občutljivost ščitnice po 40. letu tako zmanjšana, da naj bi tablete zaužile le osebe do 40. leta starosti. O njihovi razdelitvi odloča poveljnik civilne zaščite, uporabne pa so do leta 2012, je še zagotovil Škrk.