Drugi mandat za Barrosa

Evropski parlament je na plenarnem zasedanju za predsednika Evropske komisije že drugič zapored podprl Joseja Manuela Barrosa. Nekdanji portugalski premier je dobil 382 glasov podpore.

Objavljeno
16. september 2009 10.16
Ma. J.
Ma. J.
Strasbourg - Evropski parlament je na plenarnem zasedanju v Strasbourgu za predsednika Evropske komisije že drugič zapored podprl Portugalca Joseja Manuela Barrosa, ki bo drugi petletni mandat na položaju predsednika te institucije začel novembra. Tretjič, odkar je bil leta 1957 oblikovan položaj, se je tako zgodilo, da je predsednik Evropske komisije dobil tudi drugi mandat. Najdlje je sicer na položaju ostal Francoz Jacques Delors, ki je komisiji načeloval med letoma 1985 in 1995.

 

Nekdanji portugalski premier je dobil 382 glasov podpore, 219 poslancev ga ni podprlo, 117 pa se jih je glasovanja vzdržalo. Kljub temu, da 53-letni Barroso ni imel protikandidata, pa je potrditev drugega mandata velika zmaga za Portugalca, ki je v 736-članskem parlamentu dobil absolutno večino. Kot sicer predvideva Pogodba iz Nice, za izvolitev na položaj zadostuje že navadna večina opredeljenih glasov, zato število vzdržanih glasov ni moglo vplivati na končni izid.


"Verjamem, da imata Evropski parlament in Evropska komisija posebno odgovornost do državljanov in to bomo tudi uresničevali," je po glasovanju dejal Barroso. Rezultat glasovanja je po njegovih besedah signal parlamenta, da je pripravljen sodelovati v ambicioznem programu, ki ga ima v načrtu za prihodnjih pet let.

 

V včerajšnjem nagovoru parlamenta je Barroso dejal, da se bo v drugem mandatu osredotočil na utrjevanje Evrope, ki je sposobna preoblikovati globalizacijo ter prevzeti vodilno mesto v boju proti globalnemu segrevanju in korporativni nepremišljenosti. Barroso je še obljubil, da bo spodbujal konkurenco v energijskem sektorju, napravil revizijo proračuna EU, od držav članic zahteval več sredstev in se začel ukvarjati z enim izmed najbolj perečih problemov EU - imigracijo.

 

Nekdanji portugalski premier je bil na mesto predsednika Evropske komisije prvič izvoljen novembra 2004, ko je nasledil Romana Prodija. Večino svojega mandata se je ukvarjal s konsolidacijo Evropske unije, saj se je članstvu med letoma 2004 in 2007 pridružilo dvanajst novih držav.