Družine se bodo lahko srečale

Po skoraj dveletni prekinitvi bosta Severna in Južna Koreja septembra organizirali nova srečanja družin. Družine že desetletja živijo narazen, zato sta državi dosegli dogovor, ki je znak umiritve.

Objavljeno
28. avgust 2009 11.47
Ta.R.
Ta.R.
Seul - Po skoraj dveletni prekinitvi bosta Severna in Južna Koreja septembra organizirali nova srečanja družin. Družine že desetletja živijo narazen, zato sta državi dosegli dogovor, ki je znak umiritve.

Nekaj sto družin je bilo ločenih v korejski vojni med leti 1950-53.

 

Dogovor sta državi dosegli po tridnevnih pogovorih, srečanje družin pa se bo začelo 26.septembra, trajalo bo pa do 1. oktobra.

 

Drugače sta državi tehnično gledano še vedno v vojni, saj nikoli ni bila podpisana mirovna pogodba. Stanje še vedno zaostruje prepovedano pošiljanje pisem, pogovarjanju po telefonu in tudi pošiljanje elektronskih sporočil.

 

Pogajanja med državama potekajo že nekaj časa, vendar so bile leta 2008 prekinjene, ko je Lee Myung Bak pred 18 meseci v Južni Koreji prevzel predsedniški položaj. Do ponovnega srečanja med predstavniki Severne in Južne Koreje je prišlo v nedeljo, ko je Pjongjang v Seul poslal svojo delegacijo, ki se je poklonila preminulemu nekdanjemu južnokorejskemu predsedniku Kim Dae-Jungu.