Država, kjer je pridržanih največ otrok

Velika Britanija je po uradnih podatkih ena izmed držav v Evropi, v kateri je skupaj s svojimi družinami v centrih za priseljence pridržanih največ otrok. Večina je iz Zimbabveja, Sudana, Šrilanke ali Demokratične republike Kongo.

Objavljeno
31. avgust 2009 17.27
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
London - V centrih za priseljence v Veliki Britaniji je s svojimi družinami pridržanih okoli 470 otrok, številni iz držav, ki jih pestita revščina in nasilje, kot so Zimbabve, Sudan, Šrilanka in Demokratična republika Kongo, piše britanski časnik The Guardian, ki se sklicuje na uradne podatke.

 

Večina otrok je starih manj kot pet let, skoraj tretjina pa jih v centrih preživi več kot 28 dni, še razkrivajo podatki notranjega ministrstva za 30. junij. Od 225 otrok, ki so jih v drugem četrtletju tega leta izpustili iz centrov, so jih le 100 poslali iz Velike Britanije.

 

Kritiki razmer, ki jih navaja The Guradian, menijo, da ti statistični podatki pomenijo, da so pristojne oblasti zatajile pri opravljanju svojih dolžnosti. Te med drugim predvidevajo, da otroke v centrih za priseljence pridržijo le "kot skrajni ukrep in za najkrajše primerno časovno obdobje".