Država potrebuje sveže sile

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad se je že odzval na kritike na ministrski seznam. Njegov glavni cilj je, kot je povedal, imeti ekipo, ki bo državo popeljala naprej.

Objavljeno
30. avgust 2009 19.46
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Teheran - Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je parlamentu v Teheranu danes predstavil seznam ministrov svoje nove vlade. Poslanci imajo za odločitev o ministrski ekipi tri dni časa, po pričakovanjih iranskih medijev pa bi večina od skupno 290 poslancev lahko zavrnila do pet od skupno 21 predlaganih ministrov.

 

V ministrskem kabinetu je predlaganih 14 novih ministrov, med njimi prvič v 30-letni zgodovini islamske republike tudi tri ženske. Iranski predsednik je tako za ministrico za izobraževanje predlagal Susan Kešvaraz, za področje zdravja bi bila zadolžena Marzieh Vahid Dastjerdi, za socialno varnost pa Fatemeh Ažurlu.

 

Iranski predsednik je v svoji ekipi sicer zadržal pet ministrov, ki bodo obdržali svoje resorje, med njimi vodjo diplomacije Manušerja Motakija. Sedanji obrambni minister Mostafa Mohamed Nadžar naj bi prevzel vodenje notranjega ministrstva.

 

Za novega ministra za obrambo je Ahmadinedžad predlagal Ahmeda Vahidija, ki ga Argentina išče zaradi povezav z najhujšim terorističnim napadom na argentinskih tleh - bombnim napadom na judovski kulturni in skupinski center Amia v Buenos Airesu leta 1994, v katerem je bilo ubitih 85 ljudi, še 300 je bilo ranjenih.

 

Ahmadinedžad je ob predstavitvi svoje ministrske ekipe poudaril, da bo nova vlada zavezana ohranjanju pravičnosti in narodnega dostojanstva in se bo borila proti vsakršnim pritiskom Zahoda. Dodal je še, da bo skušala zmanjšati odvisnost Irana od prihodkov od nafte.

 

Odločanje o novi vladi je pomemben preizkus za Ahmadinedžada, ki je uradno zmagal na spornih predsedniških volitvah 12. junija. Številni poslanci so do njegove izbire ministrov kritični in poudarjajo, da nekateri predlagani ministri nimajo zadostnih izkušenj. Več poslancev je po navedbah AFP tudi jeznih na predsednika, ker se pred izbiro ministrov ni posvetoval z njimi.

 

Med ministri, ki v parlamentu najverjetneje ne bodo dobili zadostne podpore, je tudi nekdanji minister za trgovino Masud Mir Kasemi, ki ga je Ahmadinedžad predlagal na strateško pomembno mesto ministra za nafto. Vprašljiva je tudi potrditev vseh treh predlaganih žensk, saj islamski kleriki dvomijo v njihove managerske sposobnosti.

 

Ahmadinedžad je kritike zavrnil in pojasnil, da je člane vlade izbral glede na njihovo tehnično usposobljenost in managerske sposobnosti. Opozicija je bila do predsednika večkrat tudi kritična, da izbira ministre, ki so mu ideološko blizu. "To ni res, moj glavni cilj je imeti ekipo, ki bo državo popeljala naprej," je dejal Ahmadinedžad.

 

Ob tem je zavrnil tudi kritiko zaradi pogoste menjave ministrov. Kot je dejal, "država od časa do časa potrebuje sveže sile". Hkrati je pojasnil, da je ponosen, da je v vlado vključil ženske, izrazil pa je tudi prepričanje, da bodo vse tri v vladi delovale učinkovito.

 

Predlagani ministri naj bi svoj program v parlamentu predstavili v ponedeljek, ko bodo tudi odgovarjali na kritike.