Države imajo lahko monopol nad športnimi stavami

Sodišče Evropskih skupnosti je danes presodilo, da imajo lahko države monopol nad spletnimi športnimi stavami, saj v zvezi z njimi obstaja povečana nevarnost kriminalnih dejanj.

Objavljeno
08. september 2009 17.55
Sodišče Evropskih skupnosti je razsodilo, da čas v pripravljenosti - to je čas, ko je delavec "na čakanju" oziroma na razpolago delodajalcu - šteje v delovni čas
Šp.K./STA
Šp.K./STA
Luxembourg - Sodišče je s takšno razsodbo zavrnilo pritožbo ponudnika športnih stav Bwin s sedežem v Gibraltarju in portugalske nogometne zveze. Prepoved ponudnikom iger na srečo preko spleta je mogoče upravičiti s ciljem boja proti kriminalu in poneverbam, je presodilo sodišče s sedežem v Luksemburgu.

 

Sodniki so se sicer strinjali, da je portugalska zakonodaja v nasprotju s prostim pretokom storitev v EU, vendar pa "jo je mogoče upravičiti z razlogi, povezanimi z javnim interesom". Po mnenju sodišča pri spletnih igrah na srečo namreč obstaja veliko tveganje za kriminalna dejanja.

 

Sodišče je še dodalo, da lahko ponudniki športnih stav, ki sponzorirajo športna tekmovanja, "pridejo v položaj, da lahko vplivajo na izide tekem", s čimer lahko povečajo svoj dobiček.

 

Bwin in portugalska nogometna zveza sta sklenila sponzorsko pogodbo, vendar sta bila nato zaradi ponujanja stav preko spleta in njihovega reklamiranja oba obsojena na kazen v višini 75.000 evrov. Na kazen sta se pritožila, zadevo pa je Sodišču Evropskih skupnosti posredovalo sodišče v portugalskem mestu Porto, ki je želelo mnenje, ali je portugalska zakonodaja na tem področju skladna z evropsko.

 

Portugalska zakonodaja namreč nacionalni loteriji daje izključno pravico organiziranja loterije ter športnih stavk preko spleta. Ponudnikom iz tujine, ki nudijo enake storitve, pa prepoveduje delovanje na portugalskem ozemlju.

 

Razsodbo evropskega sodišča so nestrpno pričakovali v več evropskih državah, saj gre za precedenčni primer v zvezi s pravico držav, da prepovejo spletne igre na srečo, ki jih nudijo ponudniki iz tujine.

 

Evropsko združenje državnih loterij je razsodbo sodišča že pozdravilo in jo označilo za njihovo veliko zmago.