Države Japonski ponujajo pomoč

Pomoč za odpravo posledic uničujočega potresa je Japonski že ponudilo več držav, med njimi tudi članice Evropske unije in Kitajska.

Objavljeno
11. marec 2011 16.52
Mo. B., Ma. Ja., delo.si
Mo. B., Ma. Ja., delo.si
Tokio - Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je v pismu japonskemu premierju Kanu zapisal, da se je »Francija pripravljena odzvati na kakršne koli prošnje Japonske«. Pomoč sta ponudila tudi ruski predsednik Dmitrij Medvedjev in južnoafriški predsednik Jacob Zuma.

Ameriški predsednik Barack Obama je japonskemu narodu izrazil sožalje in tudi sam ponudil pomoč. »Prijateljstvo in zavezništvo med našima državama je trdno in še utrjuje našo odločenost, da bomo japonski narod podpirali,« je dejal. Tudi ameriški podpredsednik Joe Biden je povedal, da se bodo Američani žrtev potresa spomnili v molitvi, hkrati pa Japonski obljubil pomoč .

Pomoč je obljubila tudi Kitajska, kljub temu da so bili odnosi med državama zadnje čase zelo napeti. Kitajski pristojni organi za reševanje posledic naravnih katastrof so že sporočili, da so na Japonsko napotili osebje ter reševalno in zdravniško opremo. Kitajski premier Wen Jiabao je tako japonski vladi kot žrtvam potresa izrekel globoko sožalje in obljubil nadaljnjo pomoč.

Tudi generalni sekretar Ban Ki Mun je povedal, da bo mednarodna skupnost storila vse, kar je v njeni moči, da omili posledice uničevalnega potresa. »ZN bodo naredili vse, s čimer bodo lahko pomagali v teh težkih časih. V državo bomo napotili vso potrebno humanitarno pomoč,« je povedal Ban Ki Mun. »Japonska je ena izmed najbolj humanitarnih in radodarnih držav Združenih narodov, ki vedno pomaga tistim, ki potrebujejo pomoč. V duhu te človekoljubnosti bodo tudi ZN stali ob japonskemu ljudstvu,« je še povedal. Iz Ženeve so že sporočili, da bodo na prošnjo Japonske v državo napotili več deset reševalnih in iskalnih skupin. »Več kot 68 ekip iz 45 držav je že v pripravljenosti,« je povedala Elisabeth Byrs iz Urada ZN za usklajevanje humanitarnih zadev.

Tudi slovensko zunanje ministrstvo je japonskim oblastem in družinam žrtvam potresa izrazilo globoko sožalje. Sporočili so, da so Japonski pripravljeni nuditi pomoč pri odpravljanju posledic potresa.