Duhovnik obsojen sodelovanja v genocidu

Sodišče za vojne zločine v Ruandi je katoliškega duhovnika zaradi sodelovanja v genocidu obtožilo na 15 let zapora.

Objavljeno
13. december 2006 14.57
Athanase_Seromba
Tanga - Sodišče ZN za vojne zločine v Ruandi (ICTR), ki deluje v tanzanijski Arushi, je danes katoliškega duhovnika Athanaseja Serombo obsodilo na 15 let zapora zaradi sodelovanja v genocidu nad Tutsiji in zmernimi Hutujci leta 1994. Seromba je prvi duhovnik, ki so mu zaradi sodelovanja pri genocidu sodili pred ICTR.
"Sodišče ugotavlja, da ste krivi genocida in iztrebljanja ter vas obsoja na 15 let zapora," je dejal sodnik Andrefia Vaz, ki je prebral obsodbo.

Seromba se je sicer zagovarjal kot nedolžen pred obtožbami, ki so izhajale predvsem iz uničenja cerkve v njegovi župniji v mestu Nyange. V času genocida, aprila 1994, se je namreč v omenjeno cerkev zateklo okoli 2000 tutsijskih vernikov, obtožnica pa Serombo bremeni, da je ukazal, da cerkev porušijo z buldožerji in ubijejo vse, ki bo skušali iz cerkve pobegniti. Pri tem so bili ubiti vsi, ki so se zatekli v cerkev.

43-letni Seromba, sicer Hutujec, je vztrajal, da je nedolžen, da je bil navaden nemočen župnik, ki ni mogel preprečiti poboja. Tožilci so sicer zanj zahtevali najvišjo možno kazen, dosmrtno ječo.

Na 30 let zapora so pred tem novembra na enem od posebnih lokalnih sodišč, imenovanih gacace, ki so jih v Ruandi vzpostavili za sojenje zaradi genocida, obsodili ruandsko nuno, sestro Marie Theopisto Mukarubibi , ker je morila in stradala ljudi v bolnišnici, v kateri je delala med genocidom. Mukarubibijeva je bila tako prva nuna, ki so jo v Ruandi obsodili zaradi sodelovanja v genocidu, pri katerem naj bi obsežno sodelovala tudi rimskokatoliška cerkev.

Vrsta hutujskih katoliških in protestantskih cerkvenih voditeljev naj bi sicer igrala pomembno vlogo v stodnevnem poboju Tutsijev in zmernih Hutujcev. Na belgijskem sodišču sta bili sicer pred tem že obsojeni dve nuni, ki sta sodelovali v pokolu v neki šoli na jugu Ruande.