Dva napadalca na Šrilanki sinova tajkuna, oblasti število žrtev zmanjšale na 253  

Doslej so v zvezi z napadom prijeli 76 osumljencev; do izboljšanja varnostnih razmer so zaprte vse katoliške cerkve.

Objavljeno
25. april 2019 12.25
Posodobljeno
25. april 2019 19.24
Na Šrilanki so po nedeljskih terorističnih napadih, v katerih je bilo ubitih 359 ljudi, do izboljšanja varnostnih razmer zaprli vse katoliške cerkve. FOTO: Jewel Samad/AFP
Beti Burger, Lucijan Zalokar
Beti Burger, Lucijan Zalokar
V javnosti se je začelo pojavljati več informacij v zvezi s tem, kdo so bili napadalci, ki so na velikonočno nedeljo po prestižnih hotelih in katoliških cerkvah izvedli več napadov, v katerih je bilo ubitih 253, ranjenih pa najmanj 500 ljudi. Šrilanške oblasti so namreč zmanjšale število žrtev velikonočnih bombnih napadov s 359 na 253. Napaka se je zgodila, ker so nekatere žrtve šteli večkrat.

V napadih je sodelovalo devet napadalcev, med njimi osem moških in ena ženska, žena enega od napadalcev. Osem od njih je državljanov Šrilanke, navaja BBC. Kot smo že poročali, je večina napadalcev menda izobraženih in iz družin srednjega ali višjega razreda.

Dva napadalca sta bila sinova tajkuna, ki se domnevno ukvarja s preprodajo začimb, navaja New York Times. Gre za enega najbogatejših prodajalcev začimb v tej otoški državi Mohameda Jusufa Ibrahima. Ta je svoje bogastvo 'zgradil' s črnim in belim poprom, muškatnim oreščkom, klinčki in vaniljo. Tajkuna so menda v sredo priprli v povezavi z nedeljskimi samomorilskimi napadi.

image
V napadih je bilo ubitih 359, ranjenih pa okoli 500 ljudi. FOTO: Athit Perawongmetha/Reuters
Po besedah indijskih uradnikov sta bila med napadalci namreč sinova omenjenega tajkuna: 33-letni Inshaf, lastnik tovarne bakra, in njegov mlajši brat Ilham. Odgovornost za napad je sicer prevzela Islamska država, čeprav dokazov o njeni vlogi v napadu še nimajo. Vlada sicer morebitno vpletenost IS še preiskuje.

Znano je sicer, da so grožnje o napadu dobili že na začetku meseca, vendar pa te niso bile posredovane do pravih naslovnikov oziroma ob grožnjah niso primerno ukrepali. Šrilanška vlada je tako priznala, da so storili pomembne napake in tako niso preprečili terorističnih napadov. »Prevzeti moramo odgovornost, saj na žalost grožnje o napadu niso bile predane pravim ljudem,« je dejal namestnik zunanjega ministra Ruwan Wijewardene. Indijska obveščevalna agencija je sicer obvestilo o napadih in informacije o načrtih napadalcev Šrilanki poslala 4. aprila, a kot sta zatrdila šrilanški predsednik in premier, to obvestilo do njiju ni prišlo.

Medtem so »do izboljšanja varnostnih razmer« zaprli vse katoliške cerkve, je za francosko tiskovno agencijo AFP danes po poročanju STA povedal visoki predstavnik Cerkve v državi. Kot je pojasnil, so se za ukrep odločili na podlagi nasveta varnostnih sil. Cerkve bodo tako zaprte do novega ukaza.


Kot smo poročali že včeraj, je bil eden od napadalcev identificiran kot Abdul Latif Džamil Mohamed, ki je študiral v Veliki Britaniji in Avstraliji. Kot so povedali britanski preiskovalci za boj proti terorizmu, je Mohamed v letih 2006 in 2007 študiral na univerzi na jugovzhodu Anglije, podiplomski študij je nadaljeval v Avstraliji, nato pa se je vrnil na Šrilanko.

Doslej so prijeli 76 osumljencev za napad na katoliško skupnost, ki velja za najhujšega v državi in enega najbolj smrtonosnih terorističnih napadov na svetu po napadih na ZDA 11. septembra 2001.