V Benetkah razglasili izredne razmere

Rimska vlada je za odpravo posledic poplav obljubila prvih 20 milijonov evrov. Meteorologi so za dele regije Veneto rdeči alarm razglasili tudi za jutri.

Objavljeno
14. november 2019 08.11
Posodobljeno
14. november 2019 20.28
FOTO: Flavio Lo Scalzo/Reuters
A. V., P. V., V. U.
A. V., P. V., V. U.
V Benetkah že pol stoletja ne pomnijo tako visoke morske gladine, posledice pa so uničujoče. Lokalne pristojne službe poročajo o dveh smrtnih žrtvah in materialni škodi, ki sega v stotine milijonov evrov. Meteorologi so sicer rdeči alarm za dele regije Veneto razglasili tudi za jutri.



Italijanski premier Giuseppe Conte je danes potrdi razglasitev izrednih razmer v lagunskem mestu. Vlada je za najnujnejše posege pri sanaciji sprostila 20 milijonov evrov.



Po poročanju Guardiana je voda dosegla drugo najvišjo višino po letu 1923, odkar merijo vodostaj. Visoko plimovanje, acqua alta, Benetke resda poplavi vsako leto, vendar le redko pomnijo tako visoko gladino.

V torek so namerili višino 1,87 metra, rekord pa ostaja 1,94 metra iz leta 1966. V sredo je voda dosegla 1,60 metra, danes zjutraj so namerili višino 1,30 metra.

image
FOTO: Reuters


Pristojni poročajo o dveh smrtnih žrtvah. Starejši moški na otoku Pellestrina je umrl zaradi električnega udara med uporabljanjem električne vodne črpalke, smrti drugega moškega v ločeni nesreči pa še ni pojasnjena.

The Guardian še piše, da je poplavljenih kar 85 odstotkov Benetk, tudi bazilika Svetega Marka.

image
FOTO: AFP


Zaradi izjemne škode ter slabe napovedi italijanske vlada razmišlja o razglasitvi izrednih razmer. Italijanski premier Giuseppe Conte je dogajanje v Benetkah označil za »udarec v srce države.« Obiskal je tudi lokalne prebivalce, ki so zaradi poplav utrpeli ogromno gmotno škodo. Lokalni rezidenti bodo prejeli državno pomoč v višini do 5.000 evrov, lastniki restavracij in trgovin pa si lahko obetajo tudi do 20.000 evrov državne pomoči, poroča tiskovna agencija AFP.

Oglasil se je tudi okoljski minister Sergio Costa ter poudaril, da država potrebuje politiko, ki bo na okoljsko problematiko gledala z drugačnimi očmi. »Biti moramo trpežni, moramo se prilagoditi,« je dejal Costa. 

image
FOTO: AFP


image
FOTO: AFP