Dve tretjini organov vzamejo usmrčenim

Na Kitajskem se je začela kampanja zbiranja prijav za prostovoljno podarjanje organov. Kar 65 odstotkov organov za presaditev zdaj prihaja z morišč, največji vir ledvic, src in oči pa so usmrčeni zaporniki.

Objavljeno
26. avgust 2009 21.38
Zorana Baković
Zorana Baković
Peking - Po vsej Kitajski se je v torek začela velika državna kampanja zbiranja prijav za prostovoljno podarjanje organov. Namen kampanje je, da bi bili v državi, kar zadeva organe za presajanje, čim manj odvisni od eksekucij. Največji vir ledvic, src, oči in drugih organov so še vedno usmrčeni zaporniki, piše kitajski časopis China Daily, zdaj pa je Rdeči križ v sodelovanju z ministrstvom za zdravstvo sklenil, da je treba to prakso nujno spremeniti.

Več kot 65 odstotkov organov za presaditev prihaja zdaj z morišč, in to ne glede na to, ali obsojenca usmrtijo s strelom v tilnik ali z injekcijo strupa. Zakon si seveda prizadeva zaščititi pravico obsojenega na smrt, da privoli ali ne privoli v darovanje organov, pa tudi bolnišnice, ki opravljajo presaditve, morajo imeti za vsak organ osebno privolitev obsojenca in pečat pravosodnih organov. Na Kitajskem umrle kremirajo in družina usmrčenega kriminalca dobi žaro s pepelom, zato je seveda veliko prostora za manipuliranje in prekupčevanje z organi. Namestnik ministra za zdravstvo Huang Jiefu je za China Daily priznal, da »nekateri preprosto ignorirajo proceduro, predvideno za odvzem organov usmrčenih kaznjencev, in s tem zelo veliko zaslužijo«.

Ko ledvica pride do bolnika, piše časopis China Daily, stane tudi do 200.000 juanov (20.000 evrov), k temu pa je treba nato prišteti še vse druge medicinske storitve.

Ta sistem je mogoče preprečiti le s povečanim številom donatorjev, to pa je mogoče doseči zgolj z dvigovanjem zavesti o tem, kako koristno je to dejanje za družbo.

»Presaditve ne bi smele biti privilegij bogatih,« pravi Huang, pocenitev organov pa je mogoče doseči izključno tako, da se uvede red. Glavna naloga Rdečega križa bo zato spodbujanje donatorstva v desetih izbranih kitajskih provincah, kampanjo pa bo spremljala ne le pravilna registracija ljudi, ki bodo pripravljeni svoje organe darovati za presaditev, temveč tudi ustanovitev sklada za finančno pomoč družinam umrlih in ponesrečenih, ki so pred tem privolili v darovanje organov.

Na presaditev katerega od organov čaka vsako leto okoli milijon Kitajcev, a na vrsto pride komaj en odstotek čakajočih, pravi statistika. Od leta 2003 se je za darovanje organov prijavilo le 130 ljudi, namen zadnje kampanje pa je, da se njihovo število občutno poveča. Pobudo v tej smeri so pohvalili tudi v Svetovni zdravstveni organizaciji, ki se zavzema za pravično izvajanje presajanja organov. Kljub temu pa bo odpravljanje korupcije na tem področju zagotovo dolgotrajno in zelo težavno delo.

Iz četrtkove tiskane izdaje Dela