Ebola mori po DR Kongo

Kot so opozorili pri Svetovni zdravstveni organizaciji, obstaja nevarnost, da se bo smrtonosni virus razširil v mesta.

Objavljeno
13. september 2012 20.34
UGANDA-HEALTH-EBOLA-OUTBREAK
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Kinšasa − Na severozahodu Demokratične republike Kongo je zaradi izbruha ebole od maja umrlo 31 ljudi, je sporočil tamkajšnji minister za zdravje Felix Kabange Numbi. Kot so opozorili pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO), obstaja velika nevarnost, da se bo smrtonosni virus razširil v mesta.

»Epidemija ni pod nadzorom. Ravno nasprotno − razmere so zelo, zelo resne,« je za britansko tiskovno agencijo Reuters povedal tiskovni predstavnik WHO Eugene Kabambi. »Če ne bomo ukrepali, se bo bolezen razširila. Ogrožena bodo tudi velika mesta,« je dodal. Kot je še povedal nujno potrebujejo približno dva milijona dolarjev za ukrepe, s katerimi bi se spopadli z boleznijo.

Po zadnjih podatkih WHO so v DR Kongo skupno zabeležili 65 verjetnih primerov okužbe, čeprav je pod nadzorom 108 ljudi. Izbruh bolezni je sicer najhuje prizadel mesti Isiro in Viadana v provinci Orientale.

Kot smo na Delu že poročali, je ebola ena od najsmrtonosnejših in najbolj nalezljivih bolezni, pri kateri smrtnost dosega tudi do 90 odstotkov. Virus se prenaša z neposrednim stikom s krvjo, telesnimi izločki ali drugimi telesnimi tekočinami. Simptomi bolezni so mrzlica, bolečine v mišicah in sklepih, glavobol, bruhanje, driska, v nekaterih primerih pa celo notranje in zunanje krvavitve. Za ebolo ni zdravila, zato zdravijo zgolj simptome. Kljub večletnemu prizadevanju znanstvenikov še niso razvili cepiva. Čeprav je bolezen zelo nalezljiva, jo je mogoče hitro zajeziti, saj oboleli umrejo razmeroma hitro. Virus najverjetneje prenašajo nekatere živalske vrste, predvsem netopirji, za boleznijo pa pogosto poginejo tudi človeku podobne opice.