Edward Snowden: Ničesar ne obžalujem!

Ekskluzivno za Delo. Na srečanju ameriškega političnega izgnanca s predstavniki ruskih človekoljubnih organizacij.

Objavljeno
12. julij 2013 23.39
RUSSIA-US-DIPLOMACY-INTELLIGENCE
 Polona Frelih, dopisnica
Polona Frelih, dopisnica

Moskva – »Vas lahko fotografiramo? Približno 3000 novinarjev, ki oblegajo letališče, nas je prosilo, da jim dokažemo, da niste fantom,« je predstavnica ruske človekoljubne organizacije sklenila 45-minutno srečanje z Edwardom Snowdnom, ki je potekalo na skrivni lokaciji moskovskega letališča Šeremetjevo. »Ne, vsaka fotografija zame pomeni manj varnosti,« je zavrnil prošnjo. Videti je bil precej krhek.

Na srečanju je sodelovalo 11 predstavnikov ruskih človekoljubnih organizacij in tudi sama sem se tja prebila kot predstavnica ene od njih. Na njem je Snowden apeliral za pomoč pri zagotavljanju političnega zatočišča v Rusiji, za kar je včeraj zaprosil že drugič. »Prosim vas za pomoč pri zagotavljanju varne poti v Latinsko Ameriko in odobritvi prošnje za azil v Rusiji, dokler ne bom mogel zakonito odpotovati. Nekatere vlade v zahodni Evropi in Severni Ameriki so pokazale, da so pripravljene delovati mimo zakona. Zaradi nezakonite grožnje ne morem potovati v Latinsko Ameriko in uživati svoje pravice do azila, ki mi ga je podelil venezuelski predsednik Nikolas Madura. Pripravljenost mogočnih držav, da delujejo mimo zakona, ogroža nas vse,« je pozval k pritisku na Združene države Amerike in njihove zaveznike v Evropi.

Njegov dobrih 20 minut dolgi nastop so neprestano prekinjale letališke napovedi prihodov in odhodov. S svojimi komaj 165 centimetri višine, bledico in rahlo tresočimi se rokami je bil videti kot srednješolec, vajeti pa je v rokah držala predvsem Wikileaksova pravna svetovalka Sarah Harrison. »Najprej bom govorila jaz!« je odločila že na začetku. Njeni odločnosti navkljub sta s Snowdnom delovala kot precej neizkušen par. »Za politično zatočišče se lahko naenkrat prosi samo v eni državi,« ga je prekinil znani odvetnik za človekove pravice Genri Reznik, ki mu je ob koncu srečanja ponudil svoje usluge.

»V Rusiji se počutim zelo varno!« je Snowden odgovoril na vprašanje ruskega ombudsmana Vladimirja Lukina. Predstavnica človekoljubne organizacije Human Rights Watch Tanja Lokšina mu je posredovala sporočilo ameriškega veleposlanika v Združenih državah Amerike Michaela McFaulta, da ga v primeru vrnitve v domovini ne bodo obravnavali kot človeka, ki je razkril ameriške skrivnosti, ampak zgolj kot kršitelja zakona. Pri tem se je samo kislo nasmehnil. »Še pred enim mesecem sem imel družino, dom v raju in zelo udobno življenje. Imel sem tudi možnost, da sem kadarkoli prebiral vašo korespondenco, kadarkoli. Zato sem imel moč, spreminjati človeške usode. Moralna odločitev, da javnost obvestim o vohunjenju, me je veliko stala, vendar ničesar ne obžalujem!« je povedal Snowden, ki ima po mojih informacijah zelo dobre možnosti, da v Rusiji dejansko dobi politično zatočišče.

***

Jutri bomo v Delu objavili prispevek, v katerem naša dopisnica, ki ji je kot edini novinarki na svetu dostop na zaprto srečanje omogočila človekoljubna organizacija, popisuje čustveno pojasnilo Snowdna o razlogih za njegova dejanja ter prošnjo za pomoč pri zagotavljanju varne poti do Latinske Amerike.