Egipt bo menda kmalu razpustil Muslimanske brate

Egiptovska vlada v zadnjih tednih ostro ukrepa proti organizaciji, med drugim je aretirala in obsodila že vrsto njenih članov.

Objavljeno
06. september 2013 18.13
EGYPT-PROTESTS/
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Kairo −Egiptovske oblasti naj bi kmalu objavile odločitev o razpustitvi Muslimanskih bratov, piše Slovenska tiskovna agencija. Egiptovska vlada v zadnjih tednih sicer ostro ukrepa proti organizaciji, med drugim je aretirala in obsodila že vrsto njenih članov.

»Odločitev bomo sporočili v nekaj dneh,« je dejal Hami Mana, tiskovni predstavnik ministrstva za socialno solidarnost, ki je prejel več pritožb o delovanje te organizacije. A po drugi strani je medijski svetovalec vlade Šerif Šavki zagotovil, da vlada o tej zadevi še ni sprejela nobene odločitve.

Mana je dejal, da so bratje vpleteni v več nezakonitih dejavnosti. »Egiptovske oblasti obtožujejo Muslimanske brate sodelovanja v nasilnih dejanjih, uporabe sedeža organizacije za politične aktivnosti in hranjenje orožja ter streljanja na protestnike,« je dejal Mana in dodal, da so oblasti organizaciji ponusile tri priložnosti, da pojasni svoja dejanja, a odziva ni bilo.

Minister za socialno solidarnost Ahmed Hasan el Boraie pa ni želel pojasniti podrobnosti, dejal je le, da bo vse znano na novinarski konferenci prihodnji teden.

Petinosemdeset let staro islamistično gibanje Muslimanski bratje je bilo prepovedano leta 1954, v času vladavine islamističnega predsednika Mohameda Morsija marca letos pa so se registrirali kot nevladna organizacija. Bratje imajo registrirano tudi politično krilo − Stranko za svobodo in pravičnost, ki je bila ustanovljena junija 2011.

Sredi avgusta so oblasti sprožile akcije proti bratom, ki so po vojaškemu udaru 3. julija, ki je z oblasti odnesel Morsija, organizirali množične proteste. Vodilne člane bratov so aretirali in tako učinkovito obglavili gibanje. Od takrat dalje so protesti proti začasnim egiptovskim oblastem vse manj množični. Kljub temu so bratje danes znova pozvali na ulice, še piše STA.