Egiptovska vojska znova posredovala proti islamistom

V Kerdasi potekajo spopadi med varnostnimi silami in islamisti, ki so prejšnji mesec menda ubili več kot deset policistov.

Objavljeno
19. september 2013 14.43
APTOPIX Mideast Egypt
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Kairo − Egiptovska vojska in policija sta danes napadli kraj Kerdasa blizu Kaira, da bi od tam pregnali islamiste. Ti so po pisanju Slovenske tiskovne agenicje v omenjenem kraju prejšnji mesec menda ubili več kot deset policistov.

V Kerdasi potekajo »spopadi med varnostnimi silami in teroristi, ki so prevzeli nadzor nad vasjo«, je potrdil varnostni predstavnik. V operaciji, ki vključuje tudi helikopterje, je bil ubit visok predstavnik policije.

Za posredovanje, katerega cilj je očistiti vas terorističnih elementov, so se odločili ponoči na nujnem srečanju predstavnikov notranjega ministrstva. Cilj je prijeti 140 iskanih oseb in poiskati avtorje poboja v Kerdasi, v katerem je bilo avgusta po njegovih besedah ubitih nekaj več kot deset policistov., piše STA

Sredi avgusta, kmalu po začetku odstranjevanja dveh protestnih taborov privržencev odstavljenega predsednika Mohameda Morsija v Kairu je bil namreč policijski komisariat v vasi tarča napada, v katerem je po pisanju STA umrlo 11 policistov. Posnetke njihovih trupel so objavili egiptovski državni mediji, ki dejanja Morsijevih privržencev, še posebej Muslimanskih bratov, redno označujejo za teroristična.

Vojska je že v ponedeljek brez žrtev prevzela nadzor nad krajem Delga v osrednjem Egiptu, ki so ga več kot mesec dni nadzirali islamisti. Oblasti so jih obtoževale zažiganja cerkva.