Ekonomist postal premier

Vojska je vzpostavila red v glavnem mestu Bangladeša. Odstopil je zdajšnji premier Lajuddin Ahmad. Zaprisegel je novi premier začasne vlade Fahrudin Ahmed, sicer po izobrazbi ekonomist.

Objavljeno
12. januar 2007 16.25
Vojaško stanje v Bangladešu
Daka - Oblasti v Bangladešu so omilile izredne razmere po vsej državi, ki so trajale celo noč s četrtka na petek. Ukinile so policijsko uro, ki jo je uvedel predsednik Lajudin Ahmed v četrtek pozno v noč. Konec policijske ure so razglasile po zvočnikih na javnih mestih.V glavnem mestu Bangladeša je izredne razmere razmere po dveh mesecih politične krize pred tem razglasil predsednik države Lajuddin Ahmad. Laljuddin je medtem odstopil s položaja predsednika začasne vlade.

Zaprisegel novi premier

Nekdanji guverner centralne banke Bangladeša Fahrudin Ahmed je postal novi premier bangladeške začasne vlade. Fahrudin Ahmed je postal ekonomist na univerzi Princetown. Pred tem je delal tudi v Svetovni banki. Kot predsednik vlade je zaprisegel pri palači predsednika. "Jaz, Fakhruddin Ahmed, prisegam, da bom vestno izpolnjeval dolžnosti predsednika začasne vlade, v skladu z zakoni," je dejal ob zaprisegi, na kateri je prisostvovalo več političnih voditeljev, diplomatov in predstavnikov varnostnih sil. Ahmed bo skušal državo popeljati skozi politično krizo, ki je pripeljala do razglasitve izrednih razmer ter do odpovedi nacionalnih volitev.

Mesto predsednika prehodne vlade so pred tem ponudili letošnjemu Nobelovemu nagrajencu za mir Muhammadu Yunusu. Utemeljitelj majhnih posojil revnim, ekonomist Yunus, je ponudbo zavrnil, je pa prisostvoval zaprisegi Ahmeda.