Eksplozija na veleposlaništvu ZDA v Atenah

Odgovornost za današnji napad na ameriško veleposlaništvo v Atenah je v anonimnem telefonskem klicu na policijo prevzela grška skrajna skupina Revolucionarni boj.

Objavljeno
12. januar 2007 11.05
Kmalu pa eksploziji so pred veleposlaništvom ZDA v Atenah prihitela gasilska in reševalna vozila
Na ameriškem veleposlaništvu v grški prestolnici Atene je davi nekaj pred 6. uro odjeknila močna eksplozija, ki jo je povzročila izstreljena raketa.

Kot je pojasnil neimenovani visoki policijski predstavnik, je bila raketa izstreljena z gradbišča v bližini veleposlaništva, skozi okno veleposlaništva pa je priletela v toaletne prostore v tretjem nadstropju stavbe. Pri tem je nastala le gmotna škoda. Ranjenih po navedbah grške policije ni bilo.

Na mesto eksplozije so prihitela gasilska in reševalna vozila, na območju veleposlaništva pa so opazili tudi protiteroristični oddelek grške policije, ki je zaprl območje okrog veleposlaništva. Eksplozija je bila tako močna, da so popokala stekla na več zgradbah v okolici veleposlaništva.

Odgovornost za napad je v anonimnem telefonskem klicu na policijo prevzela grška skrajna skupina Revolucionarni boj, je sporočil grški minister za javni red Vyron Polydoras. Gre za najbolj nevarno skrajno skupino v Grčiji, ki je v zadnjih letih izvedla šest napadov.

Ameriški veleposlanik Charles Ries je dejal, da gre za "zelo resen" napad, in pojasnil, da preiskava že poteka, veleposlaništvo pa bodo znova odprli takoj, ko bo mogoče.

Tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva v Washingtonu Kurtis Cooper pa je povedal, da bo veleposlaništvo danes ostalo zaprto.

Ameriško veleposlaništvo, ki se nahaja na enem osrednjih atenskih bulevarjev, je pogostokrat tarča manjših napadov skrajnih skupin. Veliko podobnih napadov izvedejo manjše skupine, ki sledijo razpuščeni teroristični skupini 17 november.

Skrajna levičarska skupina Revolucionarni boj je odgovorna tudi za eksplozijo 30. maja 2006 ob domu grškega varnostnega ministra Georgea Voulgarakisa, za napad na policijsko postajo 100 dni pred olimpijskimi igrami v Atenah leta 2004 ter za napad na grško ministrstvo za gospodarstvo decembra 2005.