Eksplozija naftovoda v Nigeriji ubila več sto ljudi

V nigerijskem mestu Lagos je eksplodiral naftovod, pri čemer je umrlo najmanj 260 ljudi, vendar se oblasti bojijo, da bi žrtev lahko bilo še več.

Objavljeno
26. december 2006 19.45
Blizu mesta Kirkuk je v ponedeljek zvečer zaradi eksplozije zagorel pomemben naftovod
Lagos - V nigerijskem mestu Lagos je eksplodiral naftovod, pri čemer je po poročilih Rdečega križa umrlo najmanj 260 ljudi, vendar se oblasti bojijo, da bi žrtev lahko bilo še več, po nekaterih številkah tudi do 850, poročajo tuji mediji.

Na pogorišču, ki se mu reševalci zaradi dima lahko le približajo, leži na stotine nerazpoznavnih trupel. "Prepoznamo jih lahko le po lobanjah, ostali deli telesa so raztreseni povsod po tem območju," je dejal predstavnik nigerijskega Rdečega križa Ige Oladimeji. Po njegovih besedah so zaenkrat našteli "200 žrtev, vendar pa še niso nehali šteti". V požaru je tudi več kot 100 ranjenih. Veliko ranjencev skriva, saj se bojijo, da bi morali pred roko pravice.

Do eksplozije je prišlo zaradi vandalizma, ko so ljudje preluknjali naftovod in s plastičnimi posodami odnašali nafto, kar je v Nigeriji pogost pojav. Pri tem je v preteklih letih umrlo že skupno dva tisoč ljudi.

Na prizorišče nesreče je prispel guverner Lagosa, ki je nad dogodkom izrazil globoko žalost, ob tem pa obljubil, da bodo primer raziskali. Sožalje nigerijski vladi in družinam žrtev je izrazilo tudi finsko predsedstvo Evropske unije.

Do požara je prišlo, potem ko so neznanci preluknjali naftovod, da bi ukradli nafto, so sporočili policijski viri. Očividci so zgodaj zjutraj videli moške, ki so prišli na območje naftovoda, da bi nafto napolnili v plastične posode. Do eksplozije pa je prišlo šele potem, ko so k naftovodu prišli lokalni prebivalci, da bi si še sami natočili nafto.

Takšna dejanja vandalizma se v Nigeriji sicer pogosto dogajajo, kar gre pripisati zlasti pomanjkanju goriva. Nigerija je največja afriška proizvajalka nafte - na leto načrpa 2,6 milijonov sodov črnega zlata, vendar pa beleži pomanjkanje nafte zaradi korupcije, slabega upravljanja in omejenih zmožnosti za rafinerijo. V zadnjih dnevih je treba na gorivo na bencinskih črpalkah v Lagosu čakati v dolgih vrstah.

V Nigeriji so v zadnjih petih letih kar 2258-krat preluknjali naftovode, piše v lanskem poročilu nigerijske državne naftne družbe NNPC. Samo v letu 2005 naj bi bila družba NNPC zaradi tovrstnega vandalizma po ocenah oškodovana za več kot 650.000 ton nafte.