Eksplozija prekinila nastop Ban Ki Muna v Bagdadu

Med nastopom generalnega sekretarja ZN Ban Ki Muna je v bližini poslopja, kjer je potekala tiskovna konferenca, odjeknila močna eksplozija, ki je navzoče preplašila.

Objavljeno
22. marec 2007 16.06
Bagdad - Med nastopom generalnega sekretarja ZN Ban Ki Muna v Bagdadu, kamor je danes prispel na nanapovedan obisk, je približno 50 metrov od poslopja, kjer sta z iraškim premierom Nurijem al Malikijem imela tiskovno konferenco, odjeknila močna eksplozija, ki je navzoče precej preplašila, o ranjenih pa ne poročajo.

Močno eksplozijo v bližini poslopja naj bi povzročil topovski izstrelek ali raketa. Bana, ki se je ob poku skril za govorniškim odrom, je napad nekoliko prestrašil, medtem ko je al Maliki, vajen bojnih zvokov, ostal neomajen, kar so ujele tudi televizijske kamere, ki so dogodek snemale. Oba voditelja sta sicer po prvi zmedi nadaljevala novinarsko konferenco.

Eksplozija je odjeknila v središču Bagdada, v tako imenovani mednarodni coni, znani tudi kot zelena cona (Green Zone), kjer se nahaja večina tujih diplomatov in ameriških vojakov. Sicer pa je bilo v terorističnem napadu na predstavništvo ZN v Bagdadu 19. avgusta 2003 ubitih 22 ljudi, med njimi tudi odposlanec ZN Sergio Vieira de Mello, velikanska eksplozija pa je skoraj popolnoma uničila takratni sedež ZN v Bagdadu.

Ameriška vojska je medtem sporočila, da je v zadnjih treh dneh v mestih Basra in Hila aretirala voditelje šiitske uporniške mreže, ki naj bi bila neposredno povezana z ugrabitvijo in usmrtitvijo petih ameriških vojakov v Karbali 20. januarja. Med aretiranimi sta voditelja mreže, brata Kais in Lait Kazali, ter več drugih članov uporniške mreže.

Ban na 11-dnevni bližnjevzhodni turneji

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je danes namreč nenapovedano prispel v Bagdad, kjer se je med drugim sestal z iraškim premierom Nurijem al Malikijem. Nenapovedani obisk v Iraku je tako prva postaja na Banovi 11-dnevni bližnjevzhodni turneji, ki jo pričenja danes in na kateri želi iz prve roke spoznati razmere v regiji.

Zadnji obisk generalnega sekretarja ZN v Iraku leta 2005

Pred Banom je kot generalni sekretar ZN Irak nazadnje obiskal Kofi Annan novembra 2005.

Generalni sekretar ZN bo v okviru bližnjevzhodne turneje obiskal še Egipt, palestinska ozemlja, kjer se bo med drugim sestal s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, ni pa znano, ali se bo srečal tudi s predstavniki gibanja Hamas, Izrael in Jordanijo, 28. marca pa se bo udeležil vrha Arabske lige v Rijadu, odkoder bo odpotoval v Libanon. V New York se bo Ban vrnil 2. aprila.

Na Bližnji vzhod tudi Riceova in Bildt

Na Bližnji vzhod pa se bo ta konec tedna vrnila tudi ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice, ki bo sicer obisk v regiji začela v petek, najprej pa se bo v Asuanu v Egiptu sestala z egiptovskimi, jordanskimi, savdskimi in emiratskimi voditelji. Nato se bo v Ramali sestala z Abasom, v Jeruzalemu z izraelskim premierom Ehudom Olmertom, za tem pa v Amanu še z jordanskim kraljem Abdulahom II. Že v začetku naslednjega tedna pa se bo ponovno vrnila v Ramalo in Jeruzalem na nov krog pogovorov.

Konec tedna bo v regijo odpotoval še švedski zunanji minister Carl Bildt, ki bo imel tam delovna srečanja s predstavniki nove palestinske vlade narodne enotnosti. Srečanja s predstavniki Hamasa sicer niso predvidena, se bo pa Bildt sestal z Abasom in še dvema palestinskima ministroma, pa tudi z izraelsko zunanjo ministrico Cipi Livni in člani kneseta.

Že danes pa se bo s palestinskim zunanjim ministrom Zijadom Abujem Amrom sestal odposlanec EU za Bližnji vzhod Marc Otte.