Eksplozija ubila 71 rudarjev, več sto še zasutih

Število mrtvih v eksploziji plina v sibirskem premogovniku je naraslo na 71, več kot sto pa jih je zaenkrat še zasutih v rudniku.

Objavljeno
19. marec 2007 18.27
Moskva - V sibirskem premogovniku je danes odjeknila silovita eksplozije plina, v kateri je po zadnjih podatkih umrlo 61 rudarjev, več kot sto pa jih je zaenkrat še zasutih v rudniku, je sporočila predstavnica ruskih reševalnih služb Veronika Smolskaja. V času nesreče je bilo v rudniku okoli 168 rudarjev, doslej pa so jih rešili 88.

Preživele rudarje že evakuirali

Po eksploziji so na kraj nesreče prihiteli reševalci, ki so začeli z evakuacijo preživelih rudarjev v rudniku Uljunovska v s premogom bogati regiji Kemerovo. Kot je pojasnil Valerij Korčagin, predstavnik lokalnih reševalnih enot, ponesrečene rudarje rešuje dvanajst reševalnih ekip.

Rudnik, podružnico ruske premogovne in jeklarske družbe Evraz Group SA, so odprli leta 2002, v njem pa proizvedejo tri milijone ton premoga letno. V ruskih premogovnikih sicer pogosto prihaja do podobnih nesreč. Tako je v eksploziji plina v rudniku Novokuznetsk leta 2004 življenje izgubilo 47 rudarjev.