El Baradej: Iran ni prekinil bogatenja urana

El Baradej v poročilo o iranskem jedrskem programu ugotavlja, da Iran ni prekinil bogatenja urana, kot je to od njega zahtevala resolucija Varnostnega sveta ZN.

Objavljeno
22. februar 2007 18.00
Teheran - Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je danes zatrdil, da ne bo Iran nikomur dovolil, da bi ga prikrajšali za njegove pravice do jedrske energije. "Če nekateri mislijo, da lahko kršijo pravice države, morajo vedeti, da se motijo," je dejal in poudaril, da bodo Iranci branili svoje pravice. Zahteva po jedrski energiji je zahteva vseh Irancev, zato nima "nihče na svetu" pravice, da jim to odreka, je menil Ahmadinedžad.

El Baradej: Iran ni prekinil bogatenja urana

Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Mohamed El Baradej je danes predstavil poročilo o iranskem jedrskem programu, v katerem ugotavlja, da Iran ni prekinil bogatenja urana, kot je to od njega zahtevala resolucija Varnostnega sveta ZN. "Iran ni prekinil bogatenja urana," ampak je nadaljeval z vrsto z bogatenjem urana povezanih aktivnosti, je v poročilu poudaril El Baradej.

Rok, ki ga je VS ZN postavil Teheranu za zaustavitev bogatenja urana, je sicer potekel v sredo. VS ZN je 23. decembra lani v resoluciji 1737 od Teherana zahteval, naj do 21. februarja prekine z vsemi dejavnostmi bogatenja urana, v nasprotnem primeru pa mu zagrozil z uvedbo dodatnih sankcij.

O iranskem jedrskem programu naj bi se danes na Dunaju z generalnim direktorjem IAEA Mohamedom El Baradejem pogovarjal tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Moon, ki je začel tridnevni obisk v Avstriji.

Rice: Iran se mora vrniti za pogajalsko mizo

Poročilu IAEA bi lahko sledile dodatne sankcije VS ZN. O tem se je danes v Berlinu z nemškim zunanjim ministrom Frankom-Walterjem Steinmeierjem, ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom in visokim predstavnikom EU za zunanjo in varnostno politiko Javierom Solano pogovarjala ameriška zunanja ministrica Condoleezza Rice. Ta je po srečanju povedala, da bodo zahodni partnerji uporabili kanale, ki so jim na voljo - med njimi tudi VS ZN - da Iran prepričajo k opustitvi jedrskega programa in vrnitvi k pogajanjem.

Iran pripravljen soočiti z vojaškimi sankcijami

Iran se je pripravljen soočiti tudi z morebitnimi vojaškimi sankcijami, je v sredo povedal iranski zunanji minister Manušer Motaki. "ZDA ponujajo dve opciji: nasilje ali sodelovanje. Mi smo pripravljeni na obe opciji, seveda pa nam je ljubše sodelovanje," je dejal ter poudaril, da je za rešitev iranskega jedrskega vprašanja najboljša diplomatska pot. "Mislimo, da obstaja možnost za globalno rešitev na osnovi dveh načel: priznanja pravice Irana do jedrske energije za miroljubne namene in pomiritev skrbi glede tega vprašanja," je dejal Motaki.

Internet premagal birokracijo Združenih narodov

Težko pričakovano poročilo Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) o iranskem jedrskem programu, ki ga je danes predstavil generalni direktor IAEA Mohamed El Baradej, so člani Varnostnega sveta ZN prejeli šele nekaj ur po tem, ko je že bilo objavljeno na svetovnem spletu in dostopno tako rekoč vsakemu. Predsednik VS ZN Peter Burian je povedal, da se je IAEA za napako že opravičila in jo pripisala tehničnim razlogom.

Predstavnik IAEA na sedežu ZN v New Yorku, Gustavo Zlauvinen, je šeststranski dokument Burianu danes izročil osebno v prostorih VS ZN, novinarji pa so se do poročila dokopali že nekaj ur pred tem, in sicer po internetu. Med drugim je bilo poročilo objavljeno celo na spletni strani ameriške misije pri ZN.

"Opravičil se je (Zlauvinen) za tehnične težave, toda poročilo je bilo izročeno istočasno VS ZN in 35-članskemu Svetu guvernerjev IAEA," je pojasnil Burian. Samega poročila, v katerem IAEA ugotavlja, da Iran ni prekinil bogatenja urana, kot je to od njega zahtevala resolucija VS ZN, pa Burian ni želel komentirati.