El Baradej pred zaprtimi vrati

Generalnega direktorja Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) El Baradeja glavni severnokorejski pogajalec za jedrsko vprašanje ni utegnil sprejeti.

Objavljeno
14. marec 2007 21.04
Peking/New York/Washington - Generalnega direktorja Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Mohameda El Baradeja, ki naj bi med svojim obiskom v Severni Koreji dobil zagotovila, da bo Pjongjang inšpektorjem IAEA po štirih letih dovolil vrnitev v državo, danes glavni severnokorejski pogajalec za jedrsko vprašanje Kim Kye Gwan ni utegnil sprejeti. El Baradej se je tako sestal z namestnikom zunanjega ministra Kim Hyong Junom.

Predčasno zaključen El Baradejev obisk

Kot je povedala tiskovna predstavnica IAEA Melissa Fleming, Kim Kye Gwan ni utegnil sprejeti El Baradeja, ker se intenzivno pripravlja na naslednji krog šeststranskih pogajanj o severnokorejskem jedrskem vprašanju, ki se bo v ponedeljek pričel v Pekingu. El Baradej se je tako med drugim sestal le z vodjo severnokorejske jedrske agencije. Pogovori so se osredotočali na odnose med Severno Korejo in IAEA, je še dejala Flemingova.

El Baradej: Obisk v Severni Koreji je bil "koristen"

Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Mohamed El Baradej je na novinarski konferenci v Pekingu ocenil, da je bil njegov obisk v Severni Koreji "koristen". Pogovori s predstavniki v Pjongjangu so "odprli vrata za normalne odnose" med IAEA in Severno Korejo, je še dejal El Baradej, glede mednarodnih prizadevanj za rešitev severnokorejskega jedrskega vprašanja pa je zatrdil: "Premikamo se naprej." "Severna Koreja je dejala, da je zavezana Korejskemu polotoku brez jedrskega orožja," je še povedal generalni direktor IAEA.

Ameriški glavni jedrski pogajalec Christopher Hill je medtem že zanikal, da bi bilo dejstvo, da se Kim ni sestal z El Baradejem, slab znak: "Kot sem razumel, je šlo za to, da je bil gospod Kim Kye Gwan preveč zaposlen s šeststranskimi pogovori, in mislim, da je imel gospod El Baradej veliko tehničnih srečanj," je ocenil Hill.

Južna Koreja: Severna Koreja ni začela izpolnjevati obljube o ustavitvi jedrskih dejavnosti

Južnokorejski zunanji minister Song Min Soon je medtem dejal, da zaenkrat ni nobenih znamenj, da bi Severna Koreja začela izpolnjevati svoje obljube o ustavitvi svojih spornih jedrskih dejavnosti. Vseeno pa je bil Song prepričan, da bo Severna Koreja svoje obveznosti izpolnila.

Gre za zaprtje jedrskega reaktorja v Yongbyonu, do katerega bi moralo priti v 60 dneh po sklenitvi šeststranskega dogovora s Severno Korejo 13. februarja. V skladu s tem dogovorom naj bi Severna Koreja v zameno za opustitev svojega jedrskega programa dobila 50.000 ton goriva ter nekatere diplomatske koncesije.

Pogoji za nadaljevanje operacij razvojnega programa ZN niso izpolnjeni

Tiskovni predstavnik Razvojnega programa ZN (UNDP) David Morrison je v torek sporočil, da so se odločili povsem prekiniti operacije v Severni Koreji, ki so bile zaustavljene že 1. marca, ker Pjongjang ni izpolnil pogojev za njihovo nadaljevanje. ZDA so januarja letos obtožile UNDP, da je denar za razvojne programe šel večinoma v roke režima predsednika Kim Jong Ila, generalni sekretar ZN Ban Ki Moon pa je že odredil preiskavo.

Humanitarne operacije se nadaljujejo

Upravni odbor UNDP je Severni Koreji januarja postavil nekaj pogojev za nadaljevanje dejavnosti agencije, ki se ne ukvarja s humanitarno pomočjo, ampak s programi gospodarskega razvoja in dobrega upravljanja. Humanitarno pomoč bosta sicer še naprej izvajala Svetovni program za hrano (WFP) in Sklad ZN za pomoč otrokom (Unicef).

Prekinitev se nanaša na 20 programov, "težkih" 4,4 milijona dolarjev

UNDP je od vlade Severne Koreje zahteval, naj do 1. marca privoli v prenehanje plačevanja severnokorejskega osebja v tujih valutah in v prekinitev zaposlovanja lokalnega osebja po izbiri vladnih agencij ter da naj se posvetijo programom, s katerimi bodo koristili prebivalcem Severne Koreje. Pjongjang tega ni upošteval, zato je UNDP sedaj prvič v svoji zgodovini predčasno prenehal izvajanje programov v kakšni državi. Prekinitev pa se nanaša na 20 programov s proračunom 4,4 milijona dolarjev.

Kot je dejal Morrison, so doslej za programe v Severni Koreji v desetih letih porabili skupaj 47,5 milijona dolarjev, od tega med 40 do 60 odstotkov v državi.

Do 17. marca se bo iz države umaknilo sedem od devetih tujih sodelavcev UNDP, do 15. marca pa bo brez službe ostalo 18 od 22 Severnokorejcev. Preostali bodo ostali do zaključka operacije in kot pomoč v neodvisni preiskavi.

ZDA že izvajajo sankcije zoper jedrsko Severno Korejo?

Ameriško finančno ministrstvo je uvedlo več ukrepov, ki bi lahko vodili v sprostitev več milijonov dolarjev na računu Severne Koreje v banki Banco Delta Asia (BDA) v Macau, ki so jih ZDA zamrznile septembra 2005. Omenjeno banko so ZDA takrat uvrstile na črno listo, ker naj bi Severni Koreji pomagala pri razširjanju ponarejenih stodolarskih bankovcev in pranju denarja, zasluženega s preprodajo mamil in orožja.

Ameriško ministrstvo je ameriškim bankam uradno prepovedalo poslovanje z BDA, potem ko je po opravljeni preiskavi potrdilo, da je BDA dopuščala oziroma sodelovala pri pranju severnokorejskega denarja. Banka je pod težo ameriških obtožb medtem že propadla.

Kot so še pojasnili na ministrstvu, ima severnokorejski režim na računih banke BDA okoli 25 milijonov dolarjev, ki so trenutno zamrznjeni. Z rezultati preiskave, ki je trajala kar 18 mesecev, bo Washington sedaj seznanil vlado Macaua, kar bo odprlo pot za morebitno sprostitev severnokorejskega denarja.