Elon Musk predlaga umik delnic Tesle z borze

V primeru pridobitve soglasja večine delničarjev bi bila tak odkup največji doslej.

Objavljeno
08. avgust 2018 09.12
Posodobljeno
08. avgust 2018 09.39
Sedanji delničarji bi po besedah Muska lahko ostali privatni investitorji oziroma bi jih prvi mož Tesle izplačal z dobičkom.  FOTO: Lucy Nicholson/Reuters
Šef Tesle in SpaceXa Elon Musk je na twitterju objavil namen umika delnic podjetja Tesla iz javne prodaje na borzi. Za proizvajalca električnih avtomobilov je zagotovil financiranje za odkup vseh delnic po ceni 420 dolarjev na delnico.



S tem je presenetil investitorje, svojim zaposlenim pa je namen pojasnil tudi v zapisu na blogu spletne strani svojega podjetja. V tem tekstu je med drugim poudaril, da odločitev še ni končna, saj kljub temu, da je lastnik petine vseh delnic, potrebuje privolitev preostalih delničarjev. "Na najboljšem smo, ko smo osredotočeni na izvedbo in ostajamo osredotočeni na dolgoročne cilje ter nismo soočeni z neprimernimi spodbudami ljudi, ki bi poskušali škoditi temu, kar poskušamo doseči,« je kot razlog za nenadno odločitev pojasnil prvi mož Tesle ter dodal, da je prihodnost podjetja nadvse svetla. Umik delnic bi podjetju omogočal bolj proste roke, saj delničarjem vsake tri mesece ne bi rabili več poročati o poslovanju, poleg tega pa bi se na tak način lahko otresli borznih špekulantov oziroma kratkoročnih vlagateljev, ki v obdobju kratkoročnega padca delnic upajo na hitri zaslužek. 

Delnice so na borzi že osem let, cena za odkup vseh delnic pa bi po ocenah znašala 50 milijard dolarjev, saj je izvršni direktor lastnik 20 odstotkov delnic podjetja. Umik delnic bi drugače nadvse otežil preglednost uspešnosti poslovanja podjetja ter nadaljnje okrepil korporativno upravljanje Muska. Sedanji delničarji bi po besedah Muska lahko ostali privatni investitorji oziroma bi jih prvi mož Tesle izplačal z dobičkom.

Glasovanje delničarjev zaenkrat še nima določenega datuma. V primeru pridobitve večinskega glasu delničarjev pa bi bil tak odkup glede na ponujeno ceno 420 dolarjev na delnico največji doslej. Tržna vrednost podjetja bi namreč teoretično nanesla 71 milijard ameriških dolarjev.