Enainštirideset mrtvih v eksploziji v Pakistanu

Na tržnici v pakistanski pokrajini Šangla, ki leži vzhodno od doline Svat, je zjutraj odjeknila eksplozija, pri čemer je po podatkih lokalnih oblasti umrlo 41 ljudi, najmanj 45 pa je ranjenih.

Objavljeno
12. oktober 2009 11.17
Pakistanska vojska ob Rdeči mošeji
Ma. J.
Ma. J.
Islamabad - Na tržnici v mestu Alpurai pakistanski pokrajini Šangla je zjutraj odjeknila eksplozija, pri čemer je po podatkih lokalnih oblasti umrlo 41 ljudi, najmanj 45 pa je ranjenih. Predstavnik policije Tahir Khan je povedal, da je eksplodiral avtomobil bomba, in sicer ravno v trenutku, ko se je mimo njega peljal konvoj z vojaki, ni pa še znano, ali je šlo za samomorilski napad.

Pokrajina Šangla leži vzhodno od doline Svat, kjer je pakistanska vojska v zadnjem času izvedla več obsežnih in uspešnih operacij proti talibom. Vojska je bila do nedavnega tako prepričana, da skrajneži na tem območju niso več dejavni, saj je bilo veliko ubitih, nekateri pa so tudi pobegnili, toda današnji napad dokazuje, da so talibi kljub povečanim naporom pakistanske vojske v dolini Svat še vedno zelo močni.

Pakistan napovedal vojno skrajnežem

Po koncu drame s talci v prostorih generalštaba pakistanske vojske v Ravalpindiju je notranji minister Rehman Malik napovedal, da bo Pakistan sprožil obsežno vojaško operacijo proti skrajnežem v nemirni pokrajini Južni Vaziristan. Malik je dejal, da je vlada operacijo v že odobrila, vojska pa se mora le odločiti, kdaj bo ukrepala. »Operacija je neizbežna,« je dodal Malik.

Pakistanska vojska se sicer na obsežno operacijo v Južnem Vaziristanu pripravlja že dalj časa, poleg tega pa poskuša pred načrtovano operacijo pridobiti zaupanje javnosti, čeprav se Pakistanci sprašujejo, kako jih bo vojska obvarovala pred vse bolj drznimi napadi skrajnežev.

Do enega izmed njih je prišlo v soboto, ko so skrajneži napadli generalštab pakistanske vojske, pri čemer so bili ubiti štirje napadalci in šest vojakov. Napadalci so poleg tega zajeli tudi več kot 40 talcev, ki pa jih je vojska osvobodila včeraj. Pakistanski notranji minister je za napad, v katerem je skupno umrlo 20 ljudi, obtožil teroristično skupino Al Kaida, ki ima oporišče ravno v Južnem Vaziristanu. Napad skrajnežev na generalštab vojske v enem izmed najbolj varovanih območjih v državi je vojski sicer prizadejal veliko sramoto.

Odgovornost za napad na generalštab pakistanske vojske v Ravalpindiju pa so danes prevzeli talibi. Njihov predstavnik Azam Tariq je dejal, da je bil omenjeni napad prvi izmed številnih, ki jih talibi načrtujejo zato, da bi maščevali smrt svojega voditelja Baitullaha Mehsuda, ki je bil avgusta ubit v letalskem napadu ameriške vojske. Tariq je še dejal, da je napade na generalštab izvedla skupina skrajnežev iz pokrajine Punjab, hkrati pa je ostale skupine upornikov pozval, naj izvedejo podobne napade. Pakistansko vojsko je še posvaril pred operacijo v Južnem Vaziristanu.