EP za nadzorovano suverenost Kosova

Poslanci Evropskega parlamenta so na plenarnem zasedanju v Bruslju obravnavali poročilo o prihodnosti Kosova in se zavzeli za poudarjeno vlogo EU na tem območju.

Objavljeno
28. marec 2007 21.55
Joost Lagendijk
Bruselj - Poslanci Evropskega parlamenta s na plenarnem zasedanju v Bruslju obravnavali poročilo o prihodnosti Kosova in vlogi EU na območju. Poslanci so v razpravi podprli nadzorovano neodvisnost Kosova oziroma načrt posebnega odposlanca ZN za Kosovo Marttija Ahtisaarija ter poudarili, da mora pri urejanju razmer na Kosovu ključno vlogo odigrati EU. Največje politične skupine v parlamentu so poročilu, o katerem bodo poslanci glasovali v četrtek, že napovedale podporo.

Kosovo mora dobiti dostop do Mednarodnega denarnega sklada in Svetovne banke

Poročevalec za Kosovo Joost Lagendijk je v predstavitvi poročila poudaril, da status quo za območje ni rešitev in da je določena oblika neodvisnosti nujno potrebna. Načrt ZN je označil za "človeško rešitev" in opozoril, da mora Kosova dobiti dostop do mednarodnih institucij kot sta Mednarodni denarni sklad in Svetovna banka. Prav tako je poudaril, da je treba ohraniti večetnični značaj Kosova, kar pa bo na območju možno le ob mednarodni prisotnosti.

Kosovo se mora preoblikovato v demokratično, večetnično državo

Prav tu pa mora EU po besedah proučevalca odigrati ključno vlogo in poskrbeti, da bodo oblasti Kosovo preoblikovale v demokratično, večetnično državo. Poročevalec je tudi opozoril, da je Kosovo edinstven primer in reševanje njegovega statusa zato ne more biti zgled za reševanje konfliktov v drugih delih sveta in dodal, da mora EU v primeru reševanja omenjenega vprašanja nastopiti enotno in govoriti z enim glasom. Da je pri reševanju vprašanja status Kosova potrebna enotnost, je poudaril tudi predstavnik nemškega predsedstva EU.

Evropski komisar za širitev Olli Rehn izrekel podporo Ahtisaarijevemu načrtu

Podporo Ahtisaarijevemu načrtu je v Evropskem parlamentu ponovno izrekel tudi evropski komisar za širitev Olli Rehn. Strinjal se je, da mora EU na območju odigrati ključno vlogo tako pri civilni misiji kot pri podpori evropski perspektivi. Rehn je dejal, da finančne potrebe Kosova po določitvi statusa sicer še niso znane, potrebna mednarodna pomoč pa je ocenjena na 1,3 do 1,5 milijarde evrov za prva tri leta po določitvi statusa. Prav tako je dejal, da naj bi bila EU na Kosovu prisotna z 1500 do 2000 osebami.


Evropske poslanske skupine tudi za neodvisno Kosovo

Evropska ljudska stranka (EPP) je poročilu o Kosovu napovedala podporo. Poslanec EPP iz Slovenije Alojz Peterle je pozdravil prizadevanja za čim večjo enotnost EU pri reševanju vprašanja statusa Kosova in hkrati poudaril, da "Kosovo, Srbija, JV Evropa in vsa Evropa potrebujejo mir in stabilnost". "To je tudi pravica ljudi v tej regiji ne glede na nacionalno pripadnost," je dejal Peterle. "Glede na nakopičene probleme in napetosti na Kosovem je treba upravljanje procesa voditi tako, da ne bo prišlo do kaotičnega razvoja, ki bi zopet prizadel dostojanstvo katerekoli nacionalne identitete ali ki bi prispeval k destabilizaciji ali k dodatnemu oteževanju evropske perspektive za države te regije," je dodal.

Socialisti (PES) so v razpravi ocenili, da bo reševanje razmer na Kosovu ključni preizkus za skupno zunanjo in varnostno politiko EU. Avstrijski poslanec Hannes Swoboda je opozoril, da rešitev vprašanja statusa območja še ne pomeni rešitev problemov tamkajšnjih prebivalcev. Prave težave se bodo po njegovem mnenju začele šele potem, saj bo potrebno vzpostavitvi delujoče gospodarstvo, vključno s socialnim sistemom.

"Prihodnost Balkan in Kosova je evropska prihodnost"

Da je prihodnost Balkan in Kosova je evropska prihodnost, je bilo slišati tudi iz vrst liberalcev (ALDE). Poslanec iz Slovenije Jelko Kacin je ob tem dejal, da "je Kosovo danes še vedno le na pol poti, brez statusa, brez dostopa do mednarodnih finančnih virov, brez učinkovito delujoče pravne države".

"Le država pa lahko in mora zagotoviti podlago in okvir za gospodarsko okrevanje, za tuje in domače investicije, za odpiranje prepotrebnih delovnih mest. Le država lahko postane članica EU," je dejal Kacin. Opozoril je, da bi lahko zamude v procesih, ki vodijo do določanja statusa ogrozile krhke razmere in upočasnile pozitivne procese, ki stabilizirajo regijo, prizadevanja Ahtisaarija pa "vnašajo tudi več upanja ter duha in prakse EU v življenje vseh prebivalcev tega območja".