Erdogan: Smrt novinarja napad na svobodo mišljenja

V Carigradu je neznani napadalec umoril turškega novinarja Hranta Dinka, ki je s svojimi izjavami o pobojih Armencev med prvo svetovno vojno nase pritegnil srd turških nacionalistov.

Objavljeno
19. januar 2007 19.52
Turšk oarmenski novinar Hrant Dink pred smrtjo
Carigrad/Bruselj - V Carigradu je neznani napadalec s strelom umoril turškega novinarja armenskega rodu, 53-letnega urednika turško-armenskega tednika Agos, Hranta Dinka, ki je s svojimi izjavami o pobojih Armencev med prvo svetovno vojno v preteklosti nase pritegnil srd turških nacionalistov. Turški premier Recep Tayyip Erdogan je umor označil kot napad na svobodo mišljenja in demokracijo.

Dink je bil ustreljen, ko je popoldne zapuščal pisarno tednika, policija pa je že sprožila preiskavo. Na zaslišanju so pridržali dva moška, je povedal Erdogan.

Premier je obljubil, da bodo krivci zanj odgovarjali. "Poudarjam, da je napad na Dinka napad na vse nas - na našo enotnost, celovitost, na naš mir in stabilnost," je dejal Erdogan in povedal, da za razjasnitev "strašnega umora" v Carigrad pošilja ministra za pravosodje Cemila Cideka in notranjega ministra Abdulkadirja Aksuja.

Dink je bil zaradi svojih izjav večkrat obtožen "žalitve turške države". V svojem zadnjem članku je zapisal, da je prejel več groženj s smrtjo in da zaradi tega živi pod hudim psihološkim pritiskom. V intervjuju za tiskovno hišo Associated Press je preminuli novinar Hrant Dink jokal, ko je opisoval, kakšno sovraštvo so nad njim zgrnili v Turčiji in povedal, da ne bo mogel ostati v državi, v kateri se počuti nezaželjen.

Odzvale so se tudi ZDA

Na "tragični dogodek" v Carigradu so se že odzvale ZDA. Tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Tom Casey je tako povedal, da dogodek v ZDA vzbuja "nekaj skrbi". "Seveda ne želimo videti položaja, ko bi bili posamezniki ustrahovani ali bi bili tarča kakršnegakoli povračila zaradi svobodnega izražanja svojega mišljenja," je dejal Casey.

Rehn šokiran in žalosten

Smrt novinarja je tako v sami Turčiji kot v Evropi sprožila burne odzive. "Šokiran sem in žalosten," je po dogodku dejal evropski komisar za širitev Olli Rehn in turške oblasti pozval k celoviti preiskavi umora. "Pričakujem, da bodo turške oblasti celovito preiskale umor in sodile storilcem," je pozval komisar in izrazil "globoko sožalje" novinarjevi družini.

"Hrant Dink je bil spoštovan in razumen človek, ki je predano zagovarjal svoje mnenje in prispeval k odprti javni razpravi. Bil je borec za svobodo izražanja v Turčiji," je poudaril Rehn.

V Turčiji danes živi kakih 70.000 Armencev. Njihovo število je bilo do prve svetovne vojne še dosti večje, nato pa je turška vlada ukazala deportacijo Armencev, ki so se med vojno postavili na stran okupacijskih ruskih sil. Med prisilnim preseljevanjem je umrlo več sto tisoč Armencev, po nekaterih podatkih pa celo milijon in pol. Nekateri zgodovinarji prisilno preseljevanje označujejo kot genocid, kar pa Turčija odločno zavrača.