Erdogan: Turčija lahko reši številne probleme EU

Turški premier Tayyip Erdogan je EU pozval, naj se končno izjasni o možnosti turškega vstopa v povezavo. Poleg tega je izrazil prepričanje, da turško članstvo v uniji ni nikakršna grožnja.

Objavljeno
27. marec 2007 18.20
Turški premier Recep Tayyip Erdogan je prepričan, da je Turčija izpolnila vse, kar je morala
Ankara - Turški premier Tayyip Erdogan je danes Evropsko unijo pozval, naj se končno izjasni o možnosti turškega vstopa v povezavo.

Poziv sledi njegovi kritiki Nemčije prejšnji teden, v kateri je predsedujočo EU oštel zaradi tega, ker na praznovanje 50. obletnice rimske pogodbe ni povabila Turčije. Poleg tega je Erdogan izrazil prepričanje, da turško članstvo v uniji ni nikakršna grožnja, ampak prej potencialna rešitev za številne probleme, ki tarejo EU.

Turško članstvo v uniji ni nikakršna grožnja

"Če ima unija negativen odnos do Turčije, naj svojo odločitev jasno izrazi, tako da lahko Turčija nadaljuje po svoji poti. Ne trošimo zastonj denarja in energije," je bil oster Erdogan.

Poleg tega je turški premier v govoru poslancem iz njegove stranke poudaril, da ima Turčija ključno vlogo pri reševanju najbolj perečih problemov EU. "Vprašanja energetike? Turčija je odgovor. Mlado prebivalstvo? Delovna sila? Turčija ima s svojim mladim in dinamičnim prebivalstvom pravi odgovor na to. Varnost? Stabilnost? Raznolikost? Tudi na to lahko odgovori Turčija," je dejal Erdogan.

Bi s članstvom pridobila samo Turčija?

Po njegovih besedah je še do pred kratkim veljalo, da bo od članstva v uniji pridobila le Turčija, sedaj pa postaja jasno, da bosta pridobili tako Turčija kot EU. Kljub temu se največja večinsko muslimanska država, ki sega na evropsko ozemlje, po njegovih besedah še vedno sooča s številnimi ovirami na poti v unijo.

V Turčiji se na tridnevnem uradnem obisku te dni sicer mudi britanska zunanja ministrica Margaret Beckett, ki je ponovno izpostavila podporo Združenega kraljestva turškim prizadevanjem za vstop v EU.

"Vstop v unijo zna biti dolgotrajen proces. Pri vsaki širitvi so bile težave, pogosto je bila širitev sporna, a na koncu se je izkazala kot koristna za vse. Prepričani smo, da bo turško članstvo v uniji koristno tako za EU kot za Turčijo in si zato želimo biti najglasnejši zagovornik vstopa vaše države v unijo," je po pogovorih s turškim kolegom Abdullahom Gulom poudarila Beckettova.

Turčija ni upoštevala protokola iz Ankare

Turčija, kandidatka za članstvo v EU od leta 1963, je pristopna pogajanja sicer pričela oktobra 2005, a je Evropska unija decembra lani zamrznila osem od 35 poglavij v pogajanjih za članstvo, saj Turčija ni spoštovala zaveze iz tako imenovanega protokola iz Ankare, po katerem bi morala med drugim odpreti svoja letališča in pristanišča za ciprska letala in ladje.