Erdogana strah predsedniških volitev

Turški premier Recep Tayyip Erdogan je opozoril, da majske predsedniške volitve ne smejo zmotiti gospodarske in politične stabilnosti Turčije.

Objavljeno
04. april 2007 14.37
Turški premier Recep Tayyip Erdogan je prepričan, da je Turčija izpolnila vse, kar je morala
Ankara - Turški premier Recep Tayyip Erdogan je opozoril, da majske predsedniške volitve ne smejo zmotiti gospodarske in politične stabilnosti Turčije, so danes poročali turški mediji. "V državi ne bi smelo biti napetosti" zaradi volitev, je dejal Erdogan novinarjem, ki so ga v torek spremljali na obisku v Sirijo.

Erdogan je spomnil, da politični pretresi pogosto zamajejo tudi finančne trge v Turčiji, ki si je šele pred kratkim opomogla zaradi hude gospodarske krize. "Gospodarska stabilnost je najpomembnejša, ne smemo dovoliti, da jo kaj zmoti," je poudaril. "Demokracija je seveda prav tako pomembna in moramo poiskati ravnotežje med obema," je dodal.

Erdogan se ni izrekel o svoji kandidaturi na predsedniških volitvah

Erdogan, nekdanji islamist, ki se je odrekel svoji preteklosti, zdaj pa se opredeljuje za konservativnega demokrata, pa se ni izrekel o svoji kandidaturi na predsedniških volitvah, dejal je le, da bo njegova Stranka za pravičnost in razvoj (APK) svojo odločitev sporočila po 16. aprilu, ko se uradno začne postopek zbiranja kandidatur.

V Turčiji predsednika voli parlament za sedemletni mandat brez možnosti ponovne kandidature. APK ima v parlamentu dvotretjinsko večino, kar pomeni, da bi brez težav izvolila kandidata po lastni izbiri.

Nasprotniki trdijo, da Erdogan ni primeren kandidat za predsednika, saj da je osebnost, ki razdeljuje, brez pravih zavez do strogo varovanega sekularnega sistema v tej pretežno muslimanski državi.

Glavna opozicijska levosredinska Republikanska ljudska stranka meni, da je predsedniški položaj še "zadnja trdnjava" sekularnosti, in APK obtožuje, da se želi polastiti predsedniškega položaja, da bi uveljavila svoj skrivni islamistični načrt.

Vojska, akademska elita in pravosodje so prav tako nezaupljivi do APK, prosekularne državljanske skupine pa so za 14. april v Ankari sklicale protest proti morebitni Erdoganovi kandidaturi. Turčijo trenutno vodi Ahmet Necdet Sezer, ki je neomajen zagovornik sekularnosti in je zaradi tega pogosto v sporu z vlado.

Predsedniške volitve, ki imajo lahko največ tri kroge, naj bi bile končane najkasneje do 15. maja, vendar natančen razpored še ni določen. V Turčiji ima predsednik predvsem protokolarne dolžnosti, ima pa pravico do veta na zakone in končno besedo pri imenovanju visoki vladnih predstavnikov.