Erjavec: Odločitev za manj oklepnikov je pametna

Obsegu državnih sredstev je zaradi gospodarske situacije treba prilagoditi tudi uresničevanje obrambnih načrtov, je napovedano zmanjšanje števila patrij komentiral nekdanji obrambni minister Karl Erjavec.

Objavljeno
03. september 2009 17.07
Ba. P./STA
Ba. P./STA
Ljubljana - Obsegu državnih sredstev je zaradi gospodarske situacije treba prilagoditi tudi uresničevanje obrambnih načrtov, je napovedano zmanjšanje števila patrij komentiral nekdanji obrambni minister Karl Erjavec. Odločitev za zmanjšanje vozil v takšni meri, da še vedno zagotavlja varno delovanje vojakov v mednarodnih misijah, je po njegovem pametna. "Treba je vedeti, da je bila takrat, ko smo podpisovali te pogodbe, gospodarska situacija povsem drugačna. Želeli smo slediti cilju, za katerega smo se zavezali, ko smo pristopili v zvezo Nato, in sicer da bomo letno namenili dva odstotka BDP za obrambo," je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnil minister za okolje in prostor in nekdanji obrambni minister Karl Erjavec.

Ob takšni gospodarski situaciji po njegovem mnenju "tudi zveza Nato razume, da bo treba določene cilje skrčiti".

Slovenska vlada je pri Patrii zmanjšala število naročenih osemkolesnikov, in sicer s prvotnih 135 na okvirno 80, je v sredo dejal predsednik Patria Land & Armament Seppo Seppälä. Na obrambnem ministrstvu informacije niso komentirali. Pojasnili pa so, da se s Patrio še niso pogajali o novem številu vozil.