ESČP zaradi odstavitve sodnika razsodilo proti Madžarski

Sodišče je ugotovilo, da je madžarska oblast z odstavitvijo sodnika kršila njegovo pravico do svobode izražanja.

Objavljeno
27. maj 2014 18.26
HUNGARY-VOTE/ORBAN
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Strasbourg - Evropsko sodišče za človekove pravice je danes razsodilo proti Madžarski v primeru leta 2012 odstavljenega predsednika vrhovnega sodišča Andrasa Bake. Sodišče je ugotovilo, da so Bako odstavili, ker je kritiziral sporno pravosodno reformo vlade premiera Viktorja Orbana, s čimer so kršili njegovo pravico do svobode izražanja.

Madžarski parlament, v katerem ima dvotretjinsko večino konservativna stranka Fidesz premiera Orbana, je s 1. januarjem 2012 odstavil Bako, ki bi mu sicer mandat potekel šele čez tri leta in pol, poroča STA.

Baka, nekdanji sodnik evropskega sodišča v Strasbourgu, je bil glasen kritik vladnih reform na področju pravosodja, ki so zaskrbljenost sprožile tudi v EU in ZDA. Orbanova vlada je ob njegovi odstavitvi zatrdila, da do te ni prišlo zaradi njegovih kritik, temveč naj bi jo narekovalo preoblikovanje pravosodja.

A Evropsko sodišče za človekove pravice je danes razsodilo v prid Baki z utemeljitvijo, da je njegova odstavitev kršila pravico do svobode izražanja.

Kot je navedlo, predčasno končanje mandata predsednika vrhovnega sodišča ni bilo rezultat upravičenega preoblikovanja najvišje sodne oblasti na Madžarskem, temveč je do njega prišlo zaradi pogledov in kritik, ki jih je Baka v svojstvu svoje poklicne usposobljenosti javno izrazil na račun zakonodajnih reform.

Orbanova vlada je bila tako v domovini kot v tujini večkrat tarča kritik zaradi prevzemanja ključnih položajev in krnjenja pooblastil neodvisnih institucij.

Fidesz je na parlamentarnih volitvah v začetku aprila ohranil dvotretjinsko večino v madžarskem parlamentu, ki jo je imel že v prejšnjem sklicu, Orban pa se je vnovič zavihtel na premierski stolček, še poroča STA.