ETA prevzela odgovornost

Baskovska separatistična organizacija ETA je prevzela odgovornost za bombni napad na madridskem letališču, v katerem sta 30. decembra umrli dve osebi. Hkrati so v Franciji danes aretirali še dva člana ETE.

Objavljeno
09. januar 2007 14.36
Posodobljeno
09. januar 2007 15.02
Španska policija je po napadu na letališču Barajas našla okoli 180 kilogramov eksploziva v Atxondu
Madrid - Baskovska separatistična organizacija ETA je danes v izjavi za baskovski časnik Gara prevzela odgovornost za bombni napad na madridskem letališču, v katerem sta 30. decembra umrli dve osebi, 19 ljudi pa je bilo ranjenih. Vendar ETA kljub temu vztraja, da premirje, ki ga je razglasila marca 2006, še drži.

Španski notranji minister Alfredo Perez Rubalcaba je medtem dejal, da ne vidi možnosti za obnovo dialoga z ETA, ki ga je španska vlada zaradi napada nemudoma prekinila. To je povedal po svojih prvih pogovorih s parlamentarnimi strankami, namenjenih zbiranju podpore vladi po koncu mirovnega procesa med Madridom in ETA. Španska vlada namreč išče čim širšo podporo, tudi pri Baskovski nacionalistični stranki (PNV), ki vlada v Baskiji, da bi tako izolirala prepovedano politično krilo ETA Batasuno.

Batasuna je sicer ETA v ponedeljek pozvala, naj odloži orožje in še naprej spoštuje premirje, češ da se mora politični dialog za končanje baskovskega konflikta odvijati v odsotnosti slehernega nasilja.
ETA ni takoj prevzela odgovornosti za napad na letališče, vendar so ji ga nemudoma pripisali. Na napad je opozoril posameznik z anonimni telefonskim klicem, ki se je predstavil kot predstavnik te skrajne organizacije.

Aretacija dveh članov ETE v Franciji

Na jugu Francije, v bližini kraja Ascain, so pripadniki francoske in španske policije v skupni operaciji danes aretirali dva domnevna člana baskovske separatistične organizacije ETA, je sporočilo špansko notranje ministrstvo. Enega od aretiranih so identificirali kot Asierja Larrinago Rodrigueza, ki je povezan z odkritjem eksploziva v Amorebieti decembra lani, identiteta drugega pa še ni znana.

Do aretacij prihaja 10 dni po terorističnem napadu na letališče v Madridu, v katerem sta bila ubita dva priseljenca iz Ekvadorja. Larrinaga je osumljen tudi vpletenosti v najdbo okoli 180 kilogramov eksploziva v Atxondu po omenjenem napadu.

Oblasti domnevajo, da je Larrinaga pobegnil v Francijo, po tem ko je policija odkrila eksploziv v Amorebieti, in za seboj pustil preostali eksploziv. V današnji aretaciji dvojice je policija zasegla najmanj eno pištolo.