Etiopija priznala, da je sprožila ofenzivo v Somaliji

Etiopska vlada je danes sporočila, da so njene sile v Somaliji sprožile ofenzivo proti pripadnikom somalijske Zveze islamskih sodišč.

Objavljeno
24. december 2006 15.07
Pripadniki somalijske Zveze muslimanskih sodišč (UIC)
Mogadiš/Adis Abeba - Etiopska vlada je sporočila, da so njene sile v Somaliji sprožile ofenzivo proti pripadnikom somalijske Zveze islamskih sodišč (UIC). "Po preveč potrpežljivosti je etiopska vlada sprejela samoobrambne ukrepe in začela s protinapadom na skrajne sile UIC in tuje teroristične skupine," je povedal predstavnik etiopskega zunanjega ministrstva Solomon Abebe. Etiopija je tako prvič javno priznala, da njeni vojaki sodelujejo v spopadih v sosednji Somaliji.

Adis Abeba je svojim vojakom v Somaliji na pomoč poslala tudi lovska letala, ki so bombardirala več mest v osrednji Somaliji, ki so v rokah UIC. Med drugim naj bi uspelo somalijskim vladnim četam ob pomoči etiopske vojske od islamistov danes tudi ponovno osvojiti južno mesto Somali, pri čemer je bilo ubitih najmanj 100 ljudi. Hudi spopadi, ki so izbruhnili v torek, so v Somaliji sicer terjali že več sto življenj.

Vplivni UIC se je že večkrat javno zavezal, da bo vojake iz pretežno krščanske Etiopije, ki v boju za nadzor nad Somalijo podpirajo somalijsko prehodno vlado, pregnal iz države. Etiopski premier Meles Zenawi odgovarja, da ima njegova vlada zakonsko in moralno obvezo, da podpira in brani mednarodno priznano somalijsko vlado, ter UIC obtožuje, da podpira etnične somalijske separatiste v Etiopiji. Voditelji UIC sicer priznavajo, da si želijo t.i. Velike Somalije, ki bi zajemala tudi etnične Somalce na vzhodu Etiopije, severovzhodu Kenije in v Džibutiju.

Somalija je brez delujoče vlade že od leta 1991, ko so vojaški poveljniki strmoglavili diktatorja Mohameda Siada Bareja in se nato spopadli med sabo. Sile UIC so vzpostavile nadzor nad jugom Somalije in Mogadišem, prehodna vlada, ki je bila ob podpori ZN vzpostavljena pred dvema letoma, pa nadzira le majhen del države okoli mesta Baidoa. Etiopija in Somalija sta se sicer zaradi sporne meje v zadnjih 45 letih zapletli že v dve vojni.

UIC je medtem tuje muslimanske borce v soboto pozvala, naj se jim pridružijo v boju proti etiopskim silam. Kot so poudarili, so muslimani "bratje", zato jih imajo imajo vso pravico pozvati, da pomagajo v tej "sveti vojni".

Nasilje, ki vse bolj zajema Somalijo, grozi, da se bo razvilo v pravi regionalni konflikt na Afriškem rogu. Etiopija, ki ima eno največjih vojsk v regiji, in njena zaprisežena sovražnica Eritreja - ta sicer podpira UIC - bi lahko Somalijo izkoristili kot teren za ponovno merjenje moči. Državi sta se namreč med seboj spopadli že v vojni v letih 1998-2000.