EU bo pomagala Slonokoščeni obali

Evropska komisija je namenila 103 milijone evrov v programu pomoči Slonokoščeni obali, ki jo je med letoma 2002 in 2003 močno pretresla državljanska vojna.

Objavljeno
19. december 2006 15.50
Spopadi med domačini in francoskimi vojaki
Bruselj - Evropska komisija je namenila 103 milijone evrov za program rehabilitacije in obnove v Slonokoščeni obali, potem ko je slednjo med letoma 2002 in 2003 pretresala državljanska vojna. Sprostila je tudi 45 milijonov za štiriletni program pomoči afriškim, karibskim in pacifiškim državam, katerih gospodarstvo se opira zlasti na izvoz nekaterih kmetijskih izdelkov, dodatnih 17 milijonov pa za človekoljubno pomoč žrtvam spopadov v zahodni sudanski pokrajini Darfur, so danes sporočili iz Bruslja.

Obnova infrastrukture

S sredstvi za Slonokoščeno obalo naj bi obnovili infrastrukturo ter prebivalcem omogočili dostop do pitne vode in elektrike, uredili kanalizacijske sisteme in zagotovili osnovno zdravniško pomoč in zdravila. Pomoč komisije je namenjena tudi ponovni vzpostavitvi in izboljšanju izobraževalnega sistema, obnovi prometnih povezav in administracije ter zagotavljanju opreme in izobraževalnih programov za javne uslužbence, nadaljevali pa naj bi tudi s pripravami na volitve, programom razoroževanja, obnovo lokalnih skupnosti in vključevanjem civilne družbe v razne projekte. Komisija še navaja, da naj bi zagotovili tudi ustrezno upravljanje na področjih gospodarstva, javnih financ ter podjetništva.

Evropska denarna sredstva tudi v Darfur

V Bruslju so sprostili sredstva tudi za žrtve spopadov v Darfurju - teh je sedaj že štiri milijone. Ocenjujejo tudi, da je zaradi nevarnih razmer domove zapustilo okoli dva milijona oseb, okoli 210.000 pa se jih je zateklo v Čad. Komisija želi s tokratno pomočjo okrepiti zaščito civilistov ter zagotoviti osnovna sredstva za človekoljubno pomoč, ki jo po zraku dostavljajo ljudem na težko dosegljivih območjih. Gre za osnovno oskrbo z vodo, zdravljenje podhranjenih otrok, osnovno zdravniško opremo, mobilne zdravniške službe, pomoč v primerih izbruha kolere, bivališča in podobno. Sicer je unija za pomoč Darfurju doslej namenila skupno 97 milijonov evrov