EU brez pomoči G20 ne bo zmogla

EU je sredi tedna dosegla dogovor o celoviti rešitvi krize.

Objavljeno
30. oktober 2011 17.25
Posodobljeno
30. oktober 2011 17.50
I. P./STA
I. P./STA
BRUSELJ – Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso in predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy sta voditelje držav skupine G20 danes v skupnem pismu pozvala k skupnim in usklajenim ukrepom za premagovanje dolžniške krize, ki grozi, da bo svetovno gospodarstvo ponovno pahnila v recesijo.

EU prosi G20 za sodelovanje

Barroso in Rompuy sta v pismu voditeljem držav skupine G20 zagotovila, da je EU sprejela rigorozne ukrepe za spopadanje z dolžniško krizo ter da jih bo tudi dosledno in učinkovito izvajala. Poudarila pa sta, da EU ne more sama nositi bremena za okrevanje svetovnega gospodarstva, zato morajo vse države G20 stopiti skupaj in prispevati svoj delež k razrešitvi krize.

V pismu so obenem navedeni vsi ukrepi, ki so bili sprejeti na vrhu EU in območja evra sredi tedna, ter priporočila za nadaljnje ukrepe na globalni ravni, v katere bo morala EU zdaj prepričati skeptične ZDA, Kitajsko in druge države skupine G20. Med slednjimi so krepitev nadzora nad finančnimi trgi, odprava podcenjenih tečajev rastočih gospodarstev, regulacija trga izvedenih finančnih instrumentov OTC (over-the-counter), učinkovita regulacija bank v senci in uvedba davka na finančne transakcije.

Iskanje rešitev in kompromisov

V sredini tedna v Bruslju doseženi dogovor o celoviti rešitvi krize v območju evra vključuje dogovor z bankami o 50-odstotnem odpisu grškega dolga, dokapitalizacijo sistemskih evropskih bank in krepitev začasnega mehanizma za stabilnost evra (EFSF) na okoli 1000 milijard evrov. Grško dolžniško breme naj bi se s 160 odstotkov do leta 2020 zmanjšalo na 120 odstotkov bruto domačega proizvoda, kar bi pomenilo vzdržno raven.